Ros bedreigde familie Alex de B.

Er is veel te doen over de bedreiging van de moeder van Fred Ros. Die zou op een dodenlijst staan en zit ondergedoken. Maar Ros zelf had er ook geen problemen mee om familieleden van criminelen te bedreigen. Dat blijkt onder andere uit de verhoren van ex-glazenwasser Alex de B. 

Door Timo van der Eng

Alex de B. ontmoet Fred Ros in PI in Zwaag. Als ze later allebei vrij zijn verricht De B. allerlei klusjes voor Ros, die hem op een gegeven moment vraagt om de liquidatie van Thomas van der Bijl uit te voeren. De ex-glazenwasser stemt met tegenzin toe; doet ook verschillende voorverkenningen bij het huis en de kroeg van Van der Bijl, maar drukt uiteindelijk zijn snor. Hij durft niet.

‘Ja maar pik’

De B. zegt in eerste instantie niet ronduit tegen Ros dat hij afziet van de liquidatie. Hij komt gewoon regelmatig niet meer opdagen bij afspraken met Ros. Tot grote ergernis van de moordmakelaar. Dat blijkt wel uit een getapt telefoongesprek tussen de twee ‘vrienden’.

Alex zegt goedemiddag.
Fred: Ja, dat ken je wel zeggen ja. Zo goed is die middag niet.
Alex: Nee, ben ik met je eens.
Fred: Ja maar ja, dat ben je altijd.
Alex: Ja.
Fred: Je bent het altijd met me eens, maar dan, als zij thuis is, dan kom jij je bed niet uit.
Alex: Ja, ja, ja.
Fred: Nee, ja, ja, ja, wie is nou de baas, jij of zij?
Alex: Hé, we hadden het vanochtend over de huur en ehh…
Fred: Ja maar pik, wat interesseert mij dat. Wij maken een afspraak, dan moet je gewoon zorgen dat je er bent. Als ik met jou zeg, half 9 is het half 9 en niet ehhh… hoe laat is het, half 3.
Alex: Ja, ik probeer het geld te lenen voor die huur.
Fred: Ja pik, maar goed ehh…dat ken je niet als je op je bed ligt.
Alex: Nee, maar ik ben nu dus bezig.
Fred: Als je van iemand geld gaat lenen ken dat niet als je op je bed ligt, dus dat is ook weer een verhaal.
Alex: Ik was vanochtend om 6 uur was ik wakker en toen heb ik …
Fred: Ja pik om 6 uur, ik bedoel, ik spreek om half 9 af, als ik niet kom en jij staat ergens te wachten, kijk het is niet de eerste keer, het is nu de 15-de keer al ongeveer.
Alex: Ja, dat is waar.

Uiteindelijk zegt De B. tijdens een ontmoeting met Ros dat hij de liquidatie niet wil doen. Tot grote woede van Ros, die hem te verstaan geeft dat De B. zelf, maar ook zijn familie, niet meer veilig is als hij gaat praten met de politie.

Risico

Op zondag 9 juli 2006 wordt De B. verhoord op het hoofdbureau van politie te Amsterdam. Daaruit blijkt dat hij doodsbang is voor Ros en ook voor het leven van zijn familie vreest.

Alex: Wat heb ik eraan als ik nu een verklaring afleg en ik kom vrij en ik word afgeschoten. Wat schiet ik er dan mee op?

Politie: Nee, maar dat is ook de bedoeling dat dat niet gebeurt.
Maar dat gaat wel gebeuren, neem dat nou van me aan. Hij heeft zo specifiek tegen mij gezegd: al moet het een ton kosten om die informatie te kopen bij de politie; ik kom erachter als je gesproken hebt. Ik schiet je dood. Ik schiet jou dood en je familie en je broertje en je broer en je buurvrouw.

Politie: Heeft hij die contacten dan, denk je? Je, je begon er al over van …
Alex: Ja die heeft hij.

Politie: Weet jij ook waar?
Alex: Ik denk dat het er tientallen zijn.

Politie: Alex zit met een probleem, hij is bang dat (niet te verstaan) dat hij [Fred R. – tvde] zoveel contacten heeft, ook binnen de politiewereld …
Alex: Hij zegt tegen mij. Op een gegeven moment kwam ik bij hem, toen zei hij van: er is gesproken (niet te verstaan) en zo niet, gooi ik er een bom tegenaan, krijg ik bij de politie informatie, waaruit ik precies kan halen wie en wat. Als ik erachter kom, dat jij dat bent geweest, dan… (niet te verstaan) ik jou, je vader, je moeder, je broer, je broertje, je buurman, je buurvrouw, alles en iedereen in je omgeving.

Politie: Is dat bluf van hem?
Alex: Nou, ik wil het risico niet nemen hoor.

Politie: Is dat op het moment dat je ermee wilde kappen?
Alex: Ja.

In het boek De Liquidatie Dossiers nog veel meer verhoren van betrokkenen bij de moord op Thomas van der Bijl en andere criminelen.