‘Ros dumpte motor na moord Van Hout’ (UPDATE)

Kroongetuige Fred Ros zou de motor hebben gedumpt die is gebruikt bij de moord op Cor van Hout. Getuige Danny K. zei dat maandagmorgen in het hoger beroep van het onderwereldmoordproces Passage in de beveiligde rechtszaal op Schiphol.

Door @Wim van de Pol

Kroongetuige Fred Ros heeft Danny K. neergezet als een soort machtige sleutelspeler achter de schermen van de Amsterdamse onderwereld. Maandagochtend nam K. de onlangs veroordeelde K. plaats in de getuigenbank. ‘Complete onzin’, zei Danny over het verhaal van Ros. Danny K. erkende dat hij en Ros in 2005 samen gevangen zaten in de de PI Zuyderbos in Heerhugowaard. Maar de bewering van Ros dat hij hem al in de winter van 2002/2003 kende als ‘chauffeur’ van Dino Soerel verwees K. naar het rijk der fabelen.

Gedumpt

Ros had zich in 2005 in de penitentiaire inrichting voorgesteld aan K.. Op zeker moment kon Ros ook op bezoek komen in K.’s cel. Hij had veel bewegingsruimte omdat hij reiniger was. Tijdens dat gesprek zei Ros volgens K. dat hij op de motor had gereden die was gebruikt bij de moord op Cor van Hout. Dat hebben andere getuigen ook al verteld. Nieuw is dat K. nu zegt dat Ros zei dat hij na de moord op Van Hout (in 2003) de motor heeft gedumpt in een park. En verder dat hij toen zijn helm had afgezet en dat een vrouw hem in het gezicht had gekeken. Volgens K. was Ros bang dat die vrouw nog eens over hem zou kunnen getuigen.

Verbaasd

‘Was u niet erg verbaasd dat Ros dat tegen u zei?, vroeg de voorzitter.

‘Ik weet het niet. Ik denk dat hij indruk wilde maken’, zei Danny K.

Hij zei verder dat Ros in die tijd ‘in de stress’ zat. Hij maakte zich volgens K. zorgen over de zaak van de moordopdracht tegen Sjors van Dijk en hij had volgens K. nog een cassatie lopen in de zaak van de dodelijke rippartij in Flevoland waarin Ros van de haak ging omdat het OM niet ontvankelijk werd verklaard (de zaak Ritfeld). Dat gesprek zou plaats hebben gevonden in juli of augustus 2005.

Mieremet

Danny K. zegt dat hij deze informatie met Willem Holleeder heeft gedeeld. Holleeder zei tegen hem om eens te proberen uit te vissen of Ros wist uit welke hoek de aanslag op Van Hout kwam. K.: ‘Holleeder noemde de naam Mieremet. Ik heb Ros toen gevraagd ken je Sam en John? Maar daar kwam niets uit. Holleeder zei ook tegen mij, zeg hem dat hij niet zo slap moet ouwehoeren.’

Laatste bezoek

K. zou het verhaal aan Holleeder hebben verteld tijdens een bezoekuur in de PI Zuyderbos. De twee advocaten-generaal maakten een punt van die bewering. Volgens hen heeft K. eerder zelf onder ede gezegd dat het laatste bezoek van Holleeder in de zomer van 2005 was. En eind januari 2006 werd Holleeder zelf gearresteerd. Dus was het volgens het OM niet mogelijk dat Danny K. en Holleeder het verhaal van Ros tijdens het bezoekuur hebben besproken.

Verbalisant

Maar advocaat Nico Meijering haalde een proces-verbaal van de politie aan waarin de verbalisant concludeert op basis van onderzoek in de gevangenis en afgeluisterde telefoongesprekken dat Holleeder op vrijdag 6 januari 2006 op bezoek is gekomen bij Danny K.. De verbalisant concludeerde ook dat op 4 en 6 januari in PI Zuyderbos kennelijk geen bezoekers zijn geregistreerd.

‘Onzin’

‘Complete onzin, alles’, zei K. verder over de beweringen van Ros, die ook heeft verteld in de bajes van K. gehoord te hebben hoeveel er betaald zou zijn voor de moord op Cor van Hout. En ook dat de twee spraken over de moord op Kees Houtman. ‘Hoe moet je je hier tegen wapenen?’, zei Danny K.. ‘Hij zegt ook dat ik zeven miljoen van Holleeder heb gekregen. Wat een onzin. Ik was blij als hij een keer een etentje betaalde.’

Zie ook:

Ros noemt Dick Vrij een ‘flapdrol’

Danny K. weigert Ros te woord te staan