Ros: Holleeder kocht zich in bij Soerel

Willem Holleeder heeft zich voor zeven miljoen ingekocht in de groep rond Dino Soerel. Dat heeft kroongetuige Fred Ros verklaard tegen justitie, blijkt uit verklaringen in handen van NRC Handelsblad. Holleeder en Soerel waren geen vrienden, aldus Ros. ‘Dat Willem met hun omging, dat komt omdat hij betaalde.’ 

Volgens het Openbaar Ministerie is de groep rond Dino Soerel verantwoordelijk voor meerdere liquidaties. Holleeder zou daar een belangrijke rol in hebben gespeeld, aldus Ros. ‘Het zijn negen van de tien keer mensen waar Willem een conflict mee heeft’, verklaart Ros.

De ruif die Holleeder heet

Dino Soerel en Willem Holleeder zouden samen met Stanely Hillis, die in 2011 werd vermoord, opdracht hebben gegeven voor de liquidaties. Holleeder zou de ‘spaarpot’ van het ‘driemanschap’ zijn. ‘Ze hebben één pot’, aldus Ros. ‘Bepaalde mensen delen altijd mee, uit de ruif die Holleeder heet.’ Het geld zou van Willem Endstra komen en zou zijn verdeeld onder de groep criminelen.

Soerel heeft tegenover het Amsterdamse hof al gezegd dat Ros’ verklaringen niet kloppen, en dat hij geen opdrachten voor liquidaties heeft gegeven. Holleeder, die wel verdachte in het onderzoek is maar nog op vrije voeten is, wil niet op de berichten reageren.