‘Ros was betrokken bij moord Van Hout’

De ex-crimineel Martin Kok zegt dat kroongetuige Fred Ros in januari 2003 in Amstelveen betrokken was bij de moord Cor van Hout. Kok heeft zich gemeld als getuige bij het kantoor van de advocaat van Dino Soerel.

Door @Wim van de Pol

Dat zei Nico Meijering maandagochtend op de zitting van het gerechtshof in de beveiligde rechtbank van Schiphol, in het hoger beroep in de liquidatiezaak Passage. Meijering zei dat Martin Kok zegt dat Fred Ros tegen hem heeft gezegd dat Ros geschoten heeft en ook de man op de motor is die door een verkeerscamera de dag van de moord heeft geregistreerd. Later zei Meijering dat Kok zegt dat Ros betrokken was bij de moord en op de motor zat. De politie blijkt Kok inmiddels te hebben gehoord. Naar zijn verklaring vindt nog onderzoek plaats, aldus de advocaat-generaal. Martin Kok is een kennis van Passage-verdachte Dino Soerel. In februari 1989 sloegen Soerel en Kok een bezoeker van een Volendams café dood. In 2001 doodde Kok de nieuwe vriend van zijn ex-vriendin. Hij heeft zijn straffen daarvoor uitgezeten.

Niets inhoudelijks

Deze week gaat het gerechtshof onder meer besluiten welke getuigen in de verschillende moordzaken moeten worden gehoord. Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven 37 getuigen te willen horen. Aan het begin van de zitting zei de advocaat-generaal Cynthia de Jong nog niets inhoudelijks te kunnen zeggen over de ontwikkelingen in het onderzoek naar de dit weekend aangehouden Willem Holleeder. Holleeder staat niet op de lijst van beoogde getuigen die het OM heeft ingeleverd.

Belang

Holleeder zou opdracht hebben gegeven voor de moorden op Cees Houtman en Thomas van der Bijl, waar ook verdachten in de Passage-zaak terechtstaan. Getuigenverklaringen en andere informatie uit dat onderzoek zijn direct van belang voor onder meer de zaken van Dino Soerel en Ali A.. Het gerechtshof moet gaan bepalen hoe de het hoger beroep in Passage en de zaak voor de rechtbank tegen Holleeder worden gecombineerd.