Advocaat: ‘Ros was niet in Diemen met Soerel’

De advocaten van Dino Soerel namen de hele vrijdag de tijd om alle onjuistheden en tegenstrijdigheden – die zij zien – in de verklaringen van kroongetuige Fred Ros op een rij te zetten. Zij vinden dat Fred Ros als getuige hiermee volstrekt is ‘afgebrand’.

Door @Wim van de Pol

Daarom vroegen zij het gerechtshof dat het hoger beroep in de Passage-zaak behandelt om Dino Soerel uit zijn voorlopige hechtenis te schorsen.

Het meest belastende element in de verklaring van Fred Ros over Soerel is dat die hem in de winter van 2005/2006 opdracht zou hebben gegeven Thomas van der Bijl te laten vermoorden.

Feit is – volgens de rechtbank in eerste aanleg – dat Ros dit inderdaad heeft laten doen. Van der Bijl is op 20 april 2006 in Amsterdam vermoord door twee schutters, aangestuurd door Ros.

Kruidenhof

Ros zegt dat Soerel hem in Diemen tijdens ontmoetingen op straat bij winkelcentrum Kruidenhof over de moord instrueerde. Het is de meest giftige angel in de bewering van Ros.

Advocaat Christian Flokstra heeft een analyse gedaan van de locatiegegevens van de mobiele telefoon die Ros indertijd in gebruik had. Volgens hem is daarmee nu aangetoond dat Fred Ros in die periode niet in Diemen heeft verbleven. Flokstra: ‘De Diemen-ontmoetingen met Soerel hebben nooit plaatsgevonden.’

Mastgegevens

De politie kwam vorig jaar met een rapport waaruit bleek dat Ros’ telefoon tussen 1 februari 2006 en de dag van de moord 11 keer in Diemen heeft aangestraald, en dat leek het verhaal van Ros te ondersteunen. Het gerechtshof besloot daarna dat de politie de ruwe gedetailleerde gegevens aan de verdediging van Soerel moest overdragen. Volgens Flokstra blijkt nu uit die mastgegevens dat Ros steeds op doorreis was en dus nooit in Diemen bleef.

Jesse Remmers

Er bleven nog drie mogelijke data over. Uit een reconstructie van de routes die Ros op die dagen aflegde volgt eveneens dat Ros niet lang genoeg in Diemen is geweest om te overleggen met Soerel nabij winkelcentrum Kruidenhof.

Volgens Flokstra is het onaannemelijk dat er alleen ontmoetingen plaats vonden als Ros zijn telefoon had uitgezet. In die periode was Ros niet zo voorzichtig. Hij overlegde steeds uitgebreid via de bewuste telefoon met de tot levenslang veroordeelde medeverdachte Jesse Remmers. En zelf zei Ros zelf zei vorig jaar nog tegen het hof dat hij tijdens de omstreden wandelingen met Soerel zijn telefoons in de auto liet liggen. Ros zei tegen vorig jaar nog tegen het hof:

…het zou kunnen dat mijn normale telefoon gewoon aanstond.

Zie ook:

Soerel wil schorsing voorlopige hechtenis

Holleeder’s verbazing over kroongetuige Ros