Rosse buurt Alkmaar schoongeveegd

De politie heeft in samenwerking met justitie en de gemeente vrijdagavond met een grote actie de rosse buurt in Alkmaar schoongeveegd. Alle prostituees, voornamelijk Oost-Europese vrouwen, zijn meegenomen voor verhoor. Er zouden ‘ernstige vermoedens van internationale mensenhandel’ zijn. Bij de actie zijn twee personen opgepakt.

Het gaat om een 27-jarige Roemeen die in Alkmaar werd opgepakt en een 22-jarige Hongaar die in Den Haag werd gearresteerd. In totaal zijn ruim 500 ambtenaren van diverse instanties ingezet. Het is de grootste actie in een rosse buurt die ooit in Nederland is gedaan, alleen de ontruiming in Den Haag in 2011 was van vergelijkbare grootte.

De actie startte rond half tien. De omgeving rond de rosse buurt was toen al afgezet. De politie viel toen bij de peeskamertjes naar binnen. Alle vrouwen werden meegenomen, klanten, pooiers en andere aanwezigen moesten zich identificeren. Ook werd er gecontroleerd op de naleving van de vergunning op de brandveiligheid en volksgezondheid.

Roemeense agenten

Aan de Achterdam in Alkmaar zijn zo’n zeventig ramen, waar 96 vrouwen werken, voornamelijk Oost-Europeanen. Er is met 57 prostituees gesproken. Zij zijn naar het stadskantoor gebracht, waar tolken, advocaten en hulpverleningsinstanties klaarstonden. De vrouwen werden verhoord door rechercheurs die gespecialiseerd zijn in zedenzaken en mensenhandel. De gesprekken zouden veel ‘bruikbare informatie’ hebben opgeleverd.

De politie had volgens de burgemeester ‘nadrukkelijke indicaties’ van misstanden, onder meer door onderzoeken die in Oost-Europa zijn gedaan door de nationale politie. Bij de actie waren daarom ook agenten uit Roemenië betrokken.

Lange onderzoeken

Het kan een tijdje duren voordat duidelijk wordt wat de actie, naast de twee arrestaties, precies heeft opgeleverd. Onderzoeken naar aanleiding van dergelijke acties nemen vaak veel tijd in beslag. Zo lopen er nog altijd onderzoeken die zijn gestart na een soortgelijke actie in Den Haag van twee jaar geleden.

Na die inval in de Haagse Doubletstraat werden verschillende seksinrichtingen gesloten en volgden er strafprocessen tegen mensenhandelaren. In Alkmaar werden in 2011 al eens negentig ramen gesloten omdat de panden zijn gekocht door geld dat met de ontvoering van Freddy Heineken was verdiend.

Lees ook:

92 ramen op de Achterdam dicht

Achterdam: Feest of slecht nieuws

Grote inval in rosse buurt Den Haag