Europese connectie Colombianen vast

In Colombia is een zeer belangrijke schakel van één van de belangrijkste criminele organisaties in dat land opgepakt, aldus de Nationale Politie. Rafael Iván Zapata Cuadros, alias ‘Rasgao’, is mede op verzoek van Nederland aangehouden in de plaats Puerto Berrío niet ver van Medellín. Justitie in Nederland, Italië en Frankrijk zien deze Rasgao als go-between tussen de zogenoemde Rastrojos en Europese cocaïnehandelaren.

Los Rastrojos werd vroeger het Norte del Valle-kartel genoemd, de voortzetting van het Cali-kartel, onder leiding van Don Diego Montoya, die werd uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Rastrojos wordt geleid door twee broers: Luis Enrique en Javier Antonio Calle Serna (ook wel de Comba-broers genoemd).

Een generaal van de Nationale Politie stelde dat de arrestatie van Zapata Cuadros het resultaat was van een onderzoek van drie maanden. Hij wordt ervan verdacht coke te hebben verkocht aan (niet nader genoemde) Italiaanse ‘maffia’. Gezien de connectie met Nederland zou dat heel goed ‘Ndrangheta kunnen zijn, omdat juist die groep de belangrijkste positie in de Europese cocaïnemarkt inneemt en veel drugs importeert in Nederland en België. 

In Italië, is hij al veroordeeld bij verstek tot 20 jaar cel. Hij stond op verzoek van drie landen op de rode lijst van Interpol. Naar welk land hij zal worden uitgeleverd is nog niet gemeld.

‘Rasgao’ zou zijn criminele carrière ooit begonnen zijn aan de zijde van de legendarische José Rodríguez Gacha, alias ‘El Mexicano’, ooit rechterhand van Pablo Escobar in het zogenoemde Medellín-kartel. Die groep slaagde er in de jaren tachtig voor het eerst in de cocaïnehandel internationale dimensie te geven door op grote schaal vanuit Colombia naar de Verenigde Staten te exporteren.

De steenrijke “Rasgao” zou ook contacten met criminele groepen in Nederland hebben onderhouden.

Berichten over Rastrojos:

Drugsbaas dood door eigen lijfwachten 

12 ton coke in Colombia gepakt 

Beatriz Henao uitgeleverd aan VS