Rotterdam: politie schiet passant in been

Een politiekogel heeft afgelopen weekend in Rotterdam een onschuldige passant in zijn been getroffen. Slachtoffer Jurjen Adamson (31) vertelde aan het Algemeen Dagblad zijn verhaal. Een groep agenten achtervolgde een mogelijk bewapende verdachte. Deze vluchtte naar een vol terras.

Thuis

Bezoekers doken weg en één van de agenten loste schoten. De verdachte werd geraakt maar ook de niet betrokken Adamson. Die zit nu met een schotwond in z’n been thuis. Zoals gebruikelijk na vuren van de politie doet de Rijksrecherche onderzoek. Adamson in het AD: ‘Het had nog veel erger kunnen aflopen. Het was onvoorzichtig om te gaan schieten, terwijl de verdachte helemaal niet zo gevaarlijk oogde.’ De politie vuurde drie kogels af. De verdachte is in zijn rug geraakt.

Bedreigd

Adamson zegt bij de verdachte geen wapen gezien te hebben. De politie bracht in een persbericht naar buiten dat de gewapende man die ze konden inrekenen, de cafébezoekers en Adamson had bedreigd. Adamson: ‘Dat is echt onzin. Ik ken die man niet en het klinkt als een verhaaltje om het schieten goed te praten.’ Adamson, steigerbouwer van beroep, kan niet werken en loopt inkomsten mis.

Pijnlijk

Dit incident komt op een pijnlijk moment naar buiten. Een agent uit Limburg is veroordeeld tot twee jaar cel nadat hij een passagier had geraakt bij de achtervolging van een automobilist. In reactie daarop – en op de vrijspraak van twee agenten na het doodschieten van Rotterdammer Mike Stok in 2013 – sprak het hoofd van de Nationale Politie, Gerard Bouman, deze week de wens uit dat schietende agenten in principe vrijuit moeten gaan.