Rotterdam wil gemeentelijke wietkwekerijen

Een meerderheid van de gemeenteraad van Rotterdam heeft ingestemd met het plan om gemeentelijke wietkwekerijen op te richten. Op die manier moet de brandgevaarlijke teelt in woonwijken worden voorkomen.

Volgens D66 en GroenLinks, initiatiefnemers van de motie, vinden dat de strijd tegen wietkwekerijen te veel politie-inzet kost en te weinig resultaat oplevert. Als de politie een illegale kwekerij heeft opgerold, komt er volgens de partijen ergens anders in de stad weer eentje bij.

Een gemeentelijke wietkwekerij maakt volgens een meerderheid van de raad bovendien een einde aan het tweeslachtige drugsbeleid, waarin de wiet via de achterdeur de coffeeshop in moet komen. Ook kan op deze manier de kwaliteit van de wiet worden gecontroleerd. Rotterdam zal nu bij het kabinet gaan vragen of de gemeentelijke wietkwekerijen aan de rand van de stad gebouwd mogen worden.

Daarnaast wil de meerderheid van de gemeenteraad dat de afstand tussen school en coffeeshop 250 meter blijft. Het kabinet wil die afstand vergroten naar 350 meter. In Rotterdam voldoen tien coffeeshops niet aan deze regel, wat wil zeggen dat deze coffeeshops zouden moeten sluiten. De gemeente wil het aantal coffeeshops op 45 houden om straathandel te voorkomen.