Rotterdam zet in op aanpak criminele jeugd

De gemeente Rotterdam gaat inzetten op het bestrijden van jongeren die crimineel zijn of overlast veroorzaken. Er wordt een lijst opgesteld van de 200 vervelendste jongeren en tien prominente hangplekken in de stad. Zowel de 200 jongeren als de hangplekken moeten in 2018 geen overlast meer veroorzaken.

Dat staat in het plan ‘Stok achter de deur’ dat maandag werd gepresenteerd. De gemeente wil de jongeren aanpakken door het aantal jeugdhandhavers te verdubbelen van 12 naar 24. Daarnaast worden subsidies voor hangplekken stopgezet en wil de gemeente vaker gebiedsverboden opleggen.

Huurcontract ouders opzeggen

De gemeente wil daarnaast ouders onder druk zetten om hun kinderen aan te spreken. Daarbij wordt mogelijk samengewerkt met wooncorporaties. ‘In het uiterste geval kan het huurcontract opgezegd worden’, aldus wethouder Joost Eerdmans. Ook wordt bekeken of korten op bijstand en uitkeringen als pressiemiddel kan worden ingezet.

Rotterdam wil bij het plan ook met omliggende gemeenten gaan samenwerken. ‘Het is niet de bedoeling dat de jongeren hier weggaan en tien kilometer verderop overlast gaan veroorzaken’, aldus Eerdmans tegen persbureau ANP.