Rotterdammer uitgeleverd door België (UPDATE)

Een 36-jarige Rotterdammer is vrijdag door de Belgische autoriteiten aan Nederland uitgeleverd. De man moet in Nederland nog 1396 dagen (bijna 3 jaar en 10 maanden) gevangenisstraf uitzitten voor heroïnehandel in Nederland in 2008.

Heroïne

Zijn uitlevering heeft plaatsgevonden op verzoek van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie en het Fugitive Active Search Team Nederland (FAST). De man heeft op 28 april 2008 samen met een ander 30 kilo heroïne Rotterdam geïmporteerd. Bovendien zou hij vuurwapengevaarlijk zijn. Volgens onbevestigde berichten gaat het om Cuneyt Ö. Hij werd in 2008 samen met een Serviër in een auto aangehouden.

Drie nationaliteiten

Leden van het FAST-team in België hebben de veroordeelde afgelopen maandag 20 juli aangehouden op een openbare parkeerplaats in Antwerpen. Hij heeft drie nationaliteiten. De man is in het bezit van een Nederlands, Turks en Servisch paspoort. Op het gloednieuwe Servische identificatiedocument prijkt een nieuwe naam. De man heeft in 2015 bij de Servische autoriteiten zijn naam op legale wijze veranderd.

Veroordeeld

Op 9 april 2009 sprak de rechtbank Rotterdam betrokkene vrij. In reactie daarop stelde het Openbaar Ministerie hoger beroep in. Op de terechtzitting van het gerechtshof in Den Haag op 24 januari 2013 is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Die straf is op 9 september 2014 onherroepelijk geworden, nadat het cassatieberoep van de verdediging, bij arrest van de Hoge Raad, werd verworpen.

Voortvluchtig

Toen de man de afhandeling van zijn strafzaak op enig moment in vrijheid mocht afwachten, nam hij de benen. Op het moment dat de zaak onherroepelijk was geworden en kon worden geëxecuteerd, bleek hij voortvluchtig te zijn en niet meer direct te traceren. Dankzij zijn internationale signalering herkenden Belgische agenten hem en kon hij worden ingerekend en uitgeleverd aan Nederland.