Rotterdamse haven wil drugssmokkel en corruptie te lijf

Allard Castelein, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, heeft volgende week een overleg gepland met gemeentebestuur, politie, douane, verladers, terminals en vervoerders. Doel is om drugssmokkel en corruptie zo veel mogelijk terug te dringen, zegt hij tegen De Telegraaf.

De uitspraken van Castelein komen daags nadat bekend is geworden dat een Rotterdamse douanier is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de smokkel van 1500 kilo cocaïne.

Pact

‘Het is voor het eerst dat we zo’n breed pact willen sluiten om deze onveiligheid een halt toe te roepen’ zegt Castelein. Dat de verschillende betrokken partijen cruciale informatie durven delen is daarbij van groot belang vindt de president-directeur. En de corruptie in de haven moet worden bestreden. ‘We gaan in kaart brengen wie in potentie gevoelig is voor toenadering door drugscriminelen. Dat kan bij de douane zijn, maar net zo goed op de terminals of in het havenbedrijf. Ik wil dat die mensen in beeld komen. Maar vooral ook beter worden begeleid om de verleidingen van omkoping te weerstaan’, aldus Castelein. Donderdag jl werd een corrupte ex-douanier veroordeeld tot 2 jaar cel. Het Openbaar Ministerie had 12 jaar geëist en is tegen het oordeel van de rechtbank in beroep gegaan.

Bang

‘Wie in de haven tijdens zijn werk te maken krijgt met dubieuze activiteiten, moet dit zonder consequenties en onder geheimhouding kunnen melden. Deze personen zijn vaak bang. Ze moeten dus garanties krijgen dat ze altijd beschermd zijn’, zo stelt de president-directeur in De Telegraaf.