Uitzending Nicole mag, RTL doet het niet

RTL mag het programma ‘Praten met de Doden’ van Derek Ogilvie over Nicole van den Hurk gewoon uitzenden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald. De stiefvader van Nicole, Ad van den Hurk, wilde dat de uitzending over zijn dochter werd verboden. Dat de uitzending over Nicole mogelijk pijnlijk is voor Ad, vindt de rechtbank geen reden om het te verbieden. RTL heeft aan De Telegraaf laten weten dat zij de reading over Nicole uit de uitzending schrappen.

De uitzending van het RTL-programma is eerder uitgesteld omdat vader Ad van den Hurk dreigde met een kort geding. Hij wil niet dat het medium van Derek Ogilvie aandacht besteedt aan de dood van Nicole. 

Ondanks dat het entertainment is, vindt de rechtbank het niet ongepast dat het programma van Derek Ogilvie aandacht wil besteden aan de zaak van Nicole van den Hurk. Ook is er geen schending van de privacy van de vader omdat zijn mogelijke betrokkenheid bij de dood van Nicole geen onderwerp is in de uitzending.

RTL heeft aan De Telegraaf laten weten dat ze de reading aan de nabestaanden van Nicole laten vervallen in de uitzending. ‘Ondanks dat wij in ons gelijk staan, hebben wij besloten om de reading aan de nabestaanden van Nicole van den Hurk te laten vervallen in de uitzending. Na alle media-hectiek die ontstond door bezwaar van de stiefvader, vinden we rust voor de mensen die de reading hebben aangevraagd, belangrijker dan uitzenden’, aldus een verklaring van RTL in De Telegraaf. 

De Eindhovense Nicole van den Hurk (15) is in 1995 dood gevonden in de bossen bij Lierop nadat ze al enkele weken was vermist. Stiefbroer Andy en vader Ad hebben vastgezeten als verdachten, maar zijn op vrije voeten gesteld. Ad stond vrijwillig zijn dna af, dat niet bleek te matchen met dat van de dader.

Aan de uitzending zouden wel de stiefbroer, de stiefzus en de stiefmoeder van Nicole meewerken. Vader Ad is niet Nicole’s biologische vader, maar is wel als haar vader erkend. 

Eerdere berichten over de zaak Nicole van den Hurk.