Nog twee Colombianen weg?

In Opsporing Verzocht ook nog vragen over de spectaculaire achtervolging op 8 februari die leidde tot een fataal verkeersongeval op de A58. Een Colombiaan kwam daarbij om het leven een andere raakte zwaar gewond. De politie is op zoek naar twee medepassagiers in de AudiS8 die door de verdachten is gebruikt. Het is voor het eerst dat de politie de gehele toedracht bekend maakt. De achtervolging had te maken met een gecontroleerde aflevering van cocaïne. Ter waarde van vijf miljoen euro was er in de haven van Rotterdam afgeleverd in een container met een stalen haspel afkomstig uit Peru.

In de dichtgelaste buis zitten 47 pakketten gevonden met cocaïne. De politie besluit de aflevering te volgen om bij de daders te komen.

Op dinsdag 8 februari komt de haspel aan op een bedrijventerrein bij het Noord-Brabantse Rucphen, tussen Roosendaal en Etten-Leur. Daar wordt de container een loods binnengereden. Precies op het moment dat de Nationale Recherche wil binnenvallen komt er bij de loods opeens een zwarte Audi S8 aanrijden, waarin vervolgens 3 mannen springen en er met een noodvaart vandoor gaan. De achtervolging moet helaas snel opgegeven worden omdat de Audi veel te hard rijdt, waarbij snelheden van ruim boven de 200 kilometer per uur wordt gereden.

De zwarte Audi S8 blijkt al in de nacht van woensdag 31 maart op donderdag 1 april 2010 vanaf de Le Sage ten Broecklaan in Eindhoven te zijn gestolen. Dat is dus langer dan een jaar geleden voor de achtervolging. Daarna zijn er vervalste nummerborden opgezet met het kenteken 31-HXZ-9. Dat is een bestaand kenteken van net zo’n S8, die dus ook nog gewoon ergens in Nederland rondrijdt. Als iemand die auto nu ziet, hoeven ze niet te bellen, want met die auto is niks mis.

Een half uur na de achtervolging vanuit Rucphen komt bij de alarmcentrale 112 de melding binnen dat er op de A58 bij Ulvenhout een ernstig ongeluk is gebeurd. Als de hulpdiensten ter plaatse komen, blijkt dat de Audi S8 met hoge snelheid tegen een vrachtwagen is aangereden. Met fatale gevolgen: in de Audi zitten 2 mannen en één van hen, een 47-jarige Colombiaan, blijkt te zijn overleden. De ander, een 34-jarige Colombiaan, wordt ernstig gewond naar een ziekenhuis gebracht en later aangehouden.

Van 2 personen die in de Audi zaten toen die bij de loods wegreed, ontbreekt nog ieder spoor. Ze worden niet alleen verdacht van betrokkenheid bij een omvangrijke drugssmokkel, maar ze hebben door hun racen op de snelweg die avond ook het leven van onschuldige andere weggebruikers in gevaar gebracht.

Het onderzoeksteam heeft diezelfde avond nog in de omgeving van Rucphen allerlei beelden van bewakingscamera’s opgevraagd en er zijn foto’s gevonden waarop waarschijnlijk de bestuurder van de auto staat. Rond 18.00 uur die avond heeft namelijk de vermoedelijke bestuurder van die Audi S8 getankt bij tankstation Maplefarm langs de Rijksweg-Zuid vlakbij Rucphen.

Zie Opsporing Verzocht.

Zie ook:

Cocaïne uit Peru oorzaak crash A58