Ruim 1,5 miljoen drugs-arrestaties in VS

Volgens een jaarverslag dat maandag is uitgegeven door de FBI in de Verenigde Staten, zijn er in het jaar 2011 meer dan 1,53 miljoen mensen in de VS gearresteerd vanwege drugsbezit. Dat houdt in dat er iedere 21 seconden een verdachte werd aangehouden. Ongeveer de helft daarvan was in het bezit van marihuana. Het is wel een daling ten opzichte van het jaar 2010. Toen werden er ongeveer 1,64 miljoen verdachten gearresteerd.

 

Er is geen enkele andere misdaad in de VS die zoveel arrestaties heeft opgeleverd als drugsbezit. Het aantal aanhoudingen voor diefstal kwam aardig in de buurt, maar met ruim 1,2 miljoen moet het genoegen nemen met een tweede plaats.

De Law Enforcement Against Prohibition (LEAP) is een organisatie die voorstander is van het legaliseren van drugs. Zij nemen dankbaar gebruik van de cijfers door te concluderen dat het drugsbeleid van de afgelopen 40 jaar in de VS niets geholpen heeft. Het drugsgebruik wordt volgens hen bijna niet verminderd, ondanks dat de VS een ‘oorlog’ tegen drugs hebben gevoerd.

Zij willen dat de VS gaan nadenken over een beter beleid, waarbij drugs wordt belast en gereguleerd.