Ruim 200 voortvluchtige criminelen gepakt

Ruim 200 in Nederland veroordeelde criminelen zijn opgepakt door een speciaal team dat jacht op ze maakt. Dat blijkt uit cijfers die het politieteam FastNL vandaag bekend maakt. Het zou gaan om 7% van het totaal aantal van 2800 voortvluchtigen.

FAST staat voor ‘Fugitive Active Search Team’. De 35 leden jagen op veroordeelde criminelen die hun straf nog niet uitgezeten hebben. Sinds hun oprichting spoorden ze rond de 200 mensen op.

Bovenkant

FASTNL richt zich naar eigen zeggen op “de bovenkant van de markt”: daders die nog minimaal tien maanden moeten zitten. Geen kruimeldieven dus, maar zware jongens. De reden dat veel mensen als ‘voortvluchtig’ te boek staan, is omdat ze na een veroordeling niet komen opdagen op de afgesproken datum om hun gevangenisstraf uit te zitten. FASTNL spoort ook ontsnapte gevangenen en tbs’ers op en houdt buitenlandse criminelen aan die zich in Nederland schuilhouden.

12000

In totaal zijn in bijna twaalfduizend zaken veroordeelde criminelen met openstaande vrijheidsstraffen op vrije voeten. Een kwart van deze zaken, zo’n 2819, komt in aanmerking voor ‘actieve opsporing’ omdat ze een celstraf van 120 dagen of meer hebben uitstaan. In nog eens 390 zaken staat ook zo’n strafrestant open, maar deze veroordeelden worden niet meer meegerekend door het ministerie omdat de veroordeelden vermoedelijk in het buitenland zitten. Naar hen wordt daarom niet meer actief gezocht.