Ruim 2000 kilo cocaïne op Caribische Zee

De Franse douane heeft een partij cocaïne van 2250 kilo in beslag genomen in de buurt van Martinique, een eiland in de Caribische Zee. Er zijn drie verdachten aangehouden, twee Spanjaarden en een Venezolaan. Er ging een tweejarig onderzoek aan de vangst vooraf.

Daarbij werd samengewerkt met Spaanse en Britse inlichtingendiensten. Het schip voer onder een Amerikaanse vlag, maar dat zou een dekmantel zijn geweest. Eén van de verdachten is een voormalig lid van de Spaanse terreurorganisatie ETA. Hij zou in verband worden gebracht met aanslagen in de jaren 80.

100 miljoen euro

De Franse douane onderschept het schip rond negen uur ’s avonds. Er werd een stopteken gegeven maar de opzittenden van het zeilschip wilden niet meewerken. De douane heeft daarom op een woeste zee het schip tot stoppen moeten dwingen. Dat is zonder ongelukken gebeurd.

Op het schip werden ruim 80 balen met cocaïne gevonden. Het gaat om een enorme vangst: in heel 2014 werd in totaal 6.600 kilo cocaïne in beslag genomen. Deze partij had een straatwaarde van tegen de 100 miljoen euro. Het gaat om een van de grootste drugsvangsten door de Franse douane ooit. In 2006 werd een partij van 4,3 ton in beslag genomen, ook in de buurt van Martinique.