Ruim 4 ton cocaïne onderschept in Rotterdamse haven

De Douane heeft sinds zaterdag 4.128 kilo cocaïne in beslag genomen in de haven van Rotterdam, zo meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Er is dit jaar al ongeveer 35 ton cocaïne in Rotterdam in beslag genomen, een sterke stijging ten opzichte van vorig jaar.

Vier verdachten

Zaterdag stuitte de Douane tijdens een controle op 208 kilo. De pakketten zaten verstopt in een lege container. Tijdens die actie zijn ook vier verdachten aangehouden door de Zeehavenpolitie en de Douane. De verdachten zijn twee Rotterdammers van 19 en 22 jaar, een Amsterdammer van 28 jaar en een 34-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Zij zijn woensdag door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft beslist dat zij 14 dagen langer vast blijven zitten.

Bosbessen

Ook op zaterdag vond de Douane in totaal 2.371 kilo cocaïne in een container met bananen uit Ecuador.

Maandag vonden douaniers afgelopen één kilo cocaïne in een lege container.

Dinsdag is er bij een controle aan boord van een zeeschip in een container geladen met bevroren bosbessen 42 kilo cocaïne gevonden en later op de dag nog eens 1.506 kilo cocaïne in een met bananen geladen container.

Het Rotterdamse parket schat dat de totale hoeveelheid uiteindelijk in de detailhandel voor zo’n 309 miljoen euro had kunnen worden verkocht.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaken verder in onderzoek. Alle drugs zijn inmiddels vernietigd.