Drie slagen tegen de maffia

In Italië zijn dinsdag meer dan zestig verdachten opgepakt tijdens een grootschalige operatie in Sicilië, Calabrië en in de buurt van Torino. In Palermo pakte de politie 41 vermoedelijke leden van de Cosa Nostra op, zij worden onder meer verdacht van afpersing, wapenbezit en drugshandel. Er werd een televisieproducent afgeperst die in Palermo opnames maakte voor een televisieserie. Ook winkeleigenaren en andere ondernemers zouden zijn afgeperst. 

In een aparte operatie zijn in Turijn 22 leden van de ‘Ndrangheta, de maffia van Calabrië, aangehouden. In Turijn zijn ook enkele miljoenen euro’s in beslag genomen. Volgens onderzoeksrechter Giuseppe Salerno, slaagde de groep erin de resultaten van de lokale verkiezingen in Chivasso, dichtbij Turijn, van afgelopen jaar te beïnvloeden. In ruil zouden er contracten naar bedrijven in het bezit van ‘Ndrangheta gaan, maar volgens de onderzoekers heeft de verkozen burgemeester Gianni De Mori daar niet aan mee willen doen.

In Calabrië nam de Italiaanse financiële politie voor goed 230 miljoen euro bezittingen, zoals aandelen in hotels en in een lokale basketbalploeg, in beslag. Het gaat om eigendommen van twee zakenmannen, die vorig jaar opgepakt werden omwille van hun banden met de maffia. Ze zouden geld witgewassen hebben voor Domenico Condello (alias Micu u pacciu, foto), een ‘Ndrangheta-baas die na twintig jaar voortvluchtig te zijn geweest eerder deze maand werd opgepakt.

Verslag van de operatie tegen de Condello-clan:

{youtube}u6Um6U2ULtc{/youtube}