Ruim 650 kilo qat onderschept

De koninklijke marechaussee heeft zaterdagavond weer een grote qat-vangst gedaan op de snelweg A16 bij Breda. Daar werd een busje onderschept met ruim 650 kilo qat in de laadruimte. Een 41-jarige Brit is aangehouden voor betrokkenheid bij de drugssmokkel. Sinds begin vorig jaar is het verhandelen en bezit van qat strafbaar in ons land.

Leden van de koninklijke marechaussee controleerden de bestelbus tijdens een controle Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV) op de A16 bij Breda. In de laadruimte van de bestelbus lag ruim 650 kilo qat opgeslagen. De bestuurder, een 41-jarige Brit, is aangehouden, maar inmiddels weer in vrijheid gesteld.

De aangetroffen qat is in beslag genomen en wordt vernietigd. Het is niet de eerste keer dat de marechaussee een dergelijke qat-vangst heeft gedaan. Twee weken gelden werd er ook een Brit (57) aangehouden voor de smokkel van qat. Hij had 865 kilo in zijn bestelbus liggen. Een week daarvoor deed de marechaussee ook al een grote qat-vangst bij een MTV-controle. Een 50-jarige man uit Letland had ongeveer 900 kilo qat bij zich.

Sinds begin vorig jaar is het verhandelen en bezit van qat strafbaar in ons land. Voorgaande jaren werd er veel qat verhandeld in Nederland, dat vooral gold als doorvoerland voor Noord Europa.

Lees ook:

Mannen met 1500 kilo qat gepakt

Bestelauto vol qat onderschept

Nederland verbiedt qat