Ruim 8 jaar cel voor neersteken advocate

De rechtbank Den Haag heeft de 22-jarige Yassine D. uit Amsterdam veroordeeld tot 8 jaar en 3 maanden gevangenisstraf. Hij is schuldig bevonden aan het medeplegen van poging tot moord op een advocate in Zoetermeer. De 21-jarige Marwan I. uit Amsterdam kreeg daarvoor 8 jaar cel opgelegd.

De destijds 38-jarige advocate had op 26 september 2017 een afspraak met een potentiële cliënt op haar kantoor. Na een kort gesprek werd zij zonder aanleiding door de man neergestoken met een stanleymes. Ze raakte daarbij ernstig gewond aan haar gezicht en hoofd. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk wat de aanleiding was voor de steekpartij. Het veroordeelde duo was bij het gesprek met de advocate aanwezig, maar zouden de advocate niet hebben gestoken. Degene die daadwerkelijk de steekwonden heeft toegebracht is nooit opgespoord.

Getraumatiseerd

De advocate deed familiezaken en echtscheidingen, geen strafrecht.  Volgens de rechtbank handelde de groep in opdracht van iemand en kregen zij geld om de vrouw te verminken. Wie de opdrachtgever is, blijft onduidelijk, ook omdat de verdachten zwijgen. De vrouw is dusdanig verwond en getraumatiseerd, dat ze haar praktijk heeft moeten staken.

Weerzinwekkend

De rechtbank spreekt van een weerzinwekkend plan. Ze vindt dat de mannen gewetenloos te werk zijn gegaan. Yassine D kreeg een hogere straf opgelegd dan Marwan I., omdat hij ook is veroordeeld voor verboden wapenbezit, mishandeling en belediging. Vanwege het forse strafblad van Yassine D. eiste het OM 2 weken geleden 12 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. In 2012 schopte D.  grensrechter Richard Nieuwenhuizen dood tijdens een amateur voetbalwedstrijd in Almere. Hij was toen 15 jaar. D. kreeg destijds een jaar detentie voor de doodslag op de grensrechter, omdat hij toen nog onder het jeugd strafrecht viel.

Hier het vonnis van Yassine D.

Hier het vonnis van Marwan I.