‘Ruim 80 procent MC-leden heeft strafblad’

Ruim tachtig procent van leden van motorclubs heeft een strafblad. Dat meldt de Volkskrant op basis van een politierapport dat in handen is van de krant. Zeker dertig procent van de MC-leden staat te boek als veelpleger, iemand met meer dan tien veroordelingen. Volgens de politie zijn deze cijfers "redelijk" betrouwbaar.

Justitie voert al jaren een strijd met de motorclubs, maar het lukt niet de clubs als criminele organisatie neer te zetten. Daarom worden (criminele) leden individueel aangepakt.

Shaming

Nu is er voor het eerst een politierapport bekend waarin de cijfers over MC-leden staan. 'Ik ken het onderzoek niet', zegt Erik Thomas, advocaat van motorclub Satudarah, tegenover de Volkskrant. 'Maar het zegt veel over de manier waarop de overheid meent te moeten opereren: naming and shaming van motorclubs. Het zou beter zijn om zaken voor de strafrechter te brengen. Dat is het juiste forum, niet de media.'

MC-lijsten

Eerder maakte Crimesite al bekend dat de politie zogenoemde MC-lijsten bijhoudt. Tijdens normale (verkeers)controles worden mensen die herkenbaar zijn als lid van een motorclub genoteerd. Hun naam komt op die manier op de MC-lijsten. De politie heeft vervolgens samen met de Universiteit in Leiden deze namen onderzocht op hun verleden. Daaruit blijkt dat ruim tachtig procent een strafblad heeft en dat zeker dertig procent te boek staat als veelpleger.

Betrouwbaarheid

Pim Miltenburg, hoofd operatiën Oost-Nederland, zegt in de Volkskrant: 'Op basis van onze ervaringen hadden we verwacht dat het percentage leden met een strafblad hoog was, maar niet zó hoog.' Volgens Miltenburg geven de resultaten een 'redelijk' betrouwbaar beeld.