Ruim 800 doden in Amerikaanse gevangenissen

In een jaar tijd zijn er in Amerikaanse gevangenissen ruim 800 doden gevallen. Zelfdoding was de meest voorkomende oorzaak: 251 gedetineerden. Drie procent van de 810 doden werd vermoord. In twaalf maanden zijn dat dus bijna 25 moorden in Amerikaanse gevangenissen. 

218 gevangenen stierven een natuurlijke dood.

Journalisten van de Huffington Post hebben onderzoek gedaan naar het aantal overlijdens in Amerikaanse gevangenissen. Ze deden dat omdat het 13 juli jl een jaar geleden was dat de 28-jarige Sandra Bland (foto) zelfmoord pleegde in het huis van bewaring in Waller County, Texas. Bland was aangehouden door een agent omdat ze volgens de politieman haar richtingaanwijzer niet had aan gedaan. Toen ze weigerde uit haar auto te stappen werd ze de auto uit gesleurd, tegen de grond gewerkt en overgebracht naar een huis van bewaring. Daar pleegde ze zelfmoord.

Korter dan zeven dagen

De onderzoekers hebben ontdekt dat het aantal zelfdodingen vooral plaatsvindt onder mensen die korter dan zeven dagen vast zitten. De journalisten verwachten dat het aantal van 810 doden nog zal stijgen, omdat ze niet van alle gevangenissen cijfers hebben ontvangen.

Staten

De staten waar de meeste doden in gevangenissen vielen waren onder andere Californië, Texas, Virginia, Florida en New York. De minste doden vielen in Wyoming, Idaho, Minnesota en Washington DC.