Ruim drie jaar voor digitale bankroof

De rechtbank heeft vrijdag vier verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen tot drie jaar voor  het op grote schaal stelen van geld van bankrekeningen van nietsvermoedende slachtoffers. De straffen zijn lager dan geëist.

Virussen

De opgelegde gevangenisstraffen zijn 39 maanden, 36 maanden, 24 maanden en 24 maanden, met for elke verdachte zes maanden voorwaardelijk. De verdachten verspreidden virussen en besmetten computers van rekeninghouders. Op deze besmette computers kregen rekeninghouders een website te zien die heel erg leek op die van hun eigen bank.

Smartphones

Op deze nepwebsite moesten zij allerlei gegevens invullen. Met deze gegevens werden vervolgens sms-berichten verstuurd, die de slachtoffers verleidden tot het installeren van kwaadaardige software op hun smartphones. Die software zorgde ervoor dat sms-berichten, waarin de bank autorisatiegegevens (TAN-codes) verstuurt naar de klant, ongemerkt werden afgevangen en doorgestuurd naar de daders. Eenmaal ingelogd op de banksite van het slachtoffer konden zij met die gegevens ongemerkt gelden overboeken.

Katvangers

De hierdoor gestolen gelden werden overgeboekt naar rekeningen van katvangers, naar wisselkantoren voor elektronisch geld (zoals bitcoins) en naar bedrijven, waar onder valse namen en adressen goederen werden besteld. Twee van de vier hebben een duidelijk groter aandeel gehad; zij waren medeverantwoordelijk voor het ontwikkelen van de kwaadaardige software. Twee anderen komen vooral in beeld bij het innen van de overgeboekte gelden. Alle verdachten hebben niet alleen geldbedragen gestolen, maar ook ondersteunende misdrijven gepleegd als (pogingen tot) oplichting, valsheid in geschrift of computervredebreuk.

Strafmatigend

De opgelegde gevangenisstraffen zijn lager dan de straffen die de officier van justitie heeft geëist. Met name de jonge leeftijd van de verdachten heeft hierbij een rol gespeeld. Ook het feit dat geen van de verdachten eerder voor dit soort feiten was veroordeeld, heeft strafmatigend gewerkt.

Zie ook:

Vier cybercrime-verdachten voor de rechter