Ruim duizend zaken opgelost door M.

Met dank aan Meld Misdaad Anoniem, oftewel M., zijn er vorig jaar 1031 zaken (misdrijven) opgelost. Dat is een stijging van 23 procent ten opzichte van het jaar 2011. Er wordt volgens M. vooral vaker gebeld over ernstige misdrijven als geweld en overvallen. In totaal kwamen er vorig jaar 15000 waardevolle tips binnen bij M.

Dat is een record ten opzichte van het jaar 2011. Van die 15000 tips die bij Meld Misdaad Anoniem binnenkomen, is 89% bruikbaar voor de politie en andere opsporingsdiensten. 

Tot nu toe zijn er volgens M. ruim 1600 verdachten aangehouden en daar zitten ook veel jongeren bij die betrokken waren bij overvallen, geweld en andere ernstige misdrijven. Guus Wesselink, directeur M.: ‘Tijdens workshops op scholen gaan wij in gesprek met jongeren over misdaad en het melden hiervan. Uit deze gesprekken weten we dat zij – vaak ongewild – veel wetenschap hebben van criminaliteit. De drempel om te melden over een bekende is echter heel hoog. Wij helpen we ze bij dit dilemma en dat lijkt nu effect te hebben.’

Ook het aantal meldingen over de mensenhandel is in 2012 flink toegenomen. Dat komt natuurlijk ook door de extra aandacht die het van de politie krijgt de laatste jaren en door een campagne van M. tegen gedwongen prostitutie die in 2012 startte.

Een andere opvallende stijging was het aantal M.-meldingen over openbaar geweld. Er kwamen bij M. 272 tips binnen en dat is een stijging van 51 procent. Mede dankzij Project X in Haren natuurlijk.

Het aantal meldingen dat binnenkomt bij M. heeft logischerwijs ook te maken met het aantal misdrijven die er worden gepleegd. Juist daarom is het opvallend dat sommige misdrijven afnemen in Nederland, maar dat de meldingen bij M. stijgen.