Ruim een jaar cel voor gewelddadige afpersingspoging

Ruim een jaar cel voor gewelddadige afpersingspoging

De rechtbank in Zutphen heeft maandag vier mannen van 21 tot 25 jaar uit Elburg en omgeving veroordeeld tot veertien maanden celstraf voor poging tot afpersing en diefstal met geweld.

IJzeren pijp

Op 16 maart 2023 probeerde het viertal een man in zijn woning in Doornspijk (Gelderland) met geweld en onder bedreiging 1.000 euro afhandig te maken. De 30-jarige man werd daarbij fors mishandeld. Hij werd met onder andere een ijzeren pijp tegen het hoofd en lichaam geslagen.

Vooropgezet plan

De vier opereerden als één groep volgens een vooropgezet plan, oordeelt de rechtbank. Ieder gebruikte geweld tegen het slachtoffer. De kluis van de man was leeg waardoor de afpersing mislukte. Wel namen de mannen telefoons van het slachtoffer mee.

Aanleiding van de afpersingspoging was een financieel conflict met het slachtoffer. Twee van de mannen wilden dit volgens de rechtbank ‘op slinkse wijze beslechten’. De andere twee mannen waren meegevraagd om het slachtoffer onder druk te zetten.

‘Het viertal bezorgde het slachtoffer niet alleen pijn en letsel maar ook veel angst. Het geweld vond plaats in zijn eigen huis, juist een plek waar hij veilig moet kunnen zijn. De man werd medisch behandeld voor zijn verwondingen. Het viertal maakte een ernstige inbreuk op de lichamelijke en geestelijke integriteit van het slachtoffer. Ook getuigt hun handelen van een gebrek aan respect voor andermans eigendom.’

Gelijkwaardige rol

De rechtbank oordeelt dat de vier een gelijkwaardige rol hadden en legt aan ieder van hen 18 maanden gevangenisstraf op waarvan vier maanden voorwaardelijk. Om herhaling te voorkomen, moeten de mannen meewerken aan een (klinische) behandeling van hun psychische en/of verslavingsproblematiek.

Een van hen moet daarnaast twee maanden celstraf uitzitten in een andere geweldszaak omdat hij opnieuw in de fout is gegaan. Tot slot moeten de mannen het slachtoffer gezamenlijk ruim 2.000 euro schadevergoeding betalen.