Ruim tienduizend gevangenen onterecht vast

11.248 voormalig gevangenen hebben in 2012 met succes een schadeclaim ingediend omdat ze onterecht vast hebben gezeten. Dat is ruim 14 procent meer dan in 2011 en drie keer zoveel als tien jaar geleden. Dat schrijft het AD op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De overheid heeft ruim 23 miljoen euro moeten uitkeren. Gevangenen hebben recht op een schadevergoeding als ze vrij worden gesproken of in de cel worden gehouden, terwijl ze van een misdaad worden verdacht dat niet ernstig genoeg is om iemand vast te zetten.

De Raad voor de Rechtspraak zegt dat onderzocht moet worden hoe het komt dat het aantal claims zo hard is gegroeid. Een van de mogelijke oorzaken is dat verdachten vaker worden vrijgesproken sinds de gerechtelijke dwaling in de Schiedammer Parkmoord aan het licht kwam. In die zaak bleek een man onterecht te zijn veroordeeld.

Daarnaast worden verdachten volgens rechters vaker in een cel gezet in plaats van dat ze vrij worden gelaten ondanks dat ze nog altijd de status van verdachte hebben.

Per persoon is er gemiddeld ruim 2000 euro uitgekeerd. Per nacht cel ligt de vergoeding tussen de 80 en 105 euro.