Ruim vier jaar cel voor de ontvoering van Insiya (UPDATE)

Vijf mannen en een vrouw zijn door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot celstraffen van twaalf maanden tot vier jaar en drie maanden. Ze waren verantwoordelijk voor de ontvoering (in 2016) van het Amsterdamse meisje Insiya (2).

Vader

Het kind is nooit bij haar moeder teruggekomen en verblijft waarschijnlijk bij haar (gescheiden) vader, de vermoedelijke opdrachtgever voor de ontvoering, in India. De rechtbank overweegt dat de daders wisten dat het meisje zou worden weggerukt uit haar gezinsleven en nooit meer terug zou komen. De dag voor de ontvoering zou er een zitting zijn bij de rechtbank over het meisje, dat wisten de ontvoerders.

De ontvoerders waren voorbereid op het gebruik van geweld, vindt de rechtbank, omdat één van hen gewapend was met een taser en tie-wraps. De rechtbank noemt de professionele ontvoering voor Nederland ‘ongehoord’. Er is zijn tienduizenden euro’s voor de ontvoering betaald.

Vrije voeten

Oud-politieagent Erik S. (61) krijgt de hoogste straf: vier jaar en drie maanden. Oud-marinier Willem V. (54) drie jaar en Daniel C. (54) vier jaar. Robert B. (50) krijgt vier jaar cel. De rechtbank ziet alleen medeplichtigheid bewezen voor de oud-rechercheur Huib V. (56), hij krijgt 16 maanden, en tegen de 26-jarige Lizzy S., zij krijgt 12 maanden cel. De straffen zijn iets lager dan de eisen van de officier van justitie. De straffen van beide laatste verdachten zijn inclusief zes maanden voorwaardelijk.

De verdachten zijn allen op vrije voeten en waren niet aanwezig bij de uitspraak. De rechtbank heeft niet hun gevangenneming bevolen. Ze kunnen waarschijnlijk, als ze in hoger beroep gaan, tot die uitspraak op vrije voeten blijven.

Vader Shehzad Hemani en zijn neef Imran S. zullen bij verstek worden berecht in Nederland. India werkte niet mee aan hun uitlevering voor de kwestie.