Ruime ton cocaïne gepakt bij fruitbedrijf in de Rijnmond

Ruime ton cocaïne gepakt bij fruitbedrijf in de Rijnmond

Dinsdag is bij een fruitopslag in de regio Rotterdam tijdens het lossen van een container met ananassen uit Costa Rica een partij cocaïne aangetroffen. Medewerkers van het bedrijf zagen de geperste blokken liggen, en het fruitbedrijf waarschuwde de politie.

Gps-baken

De ananassen en de pakketten zijn door het Team Bijzondere Bijstand van de Douane afgevoerd naar een veilige locatie om verder onderzocht te worden.

Na telling bleken er 1109 blokken cocaïne te zijn gevonden. Bij de partij drugs werd ook een gps-baken aangetroffen. Criminelen gebruiken dat soort bakens om de exacte locatie van een container met cocaïne te kunnen uitpeilen.

Prijs gestegen

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam schat de straatwaarde van de drugs op ruim 83 miljoen euro. Dat is de waarde die de cocaïne versneden en op straat op zou kunnen brengen.

De groothandelswaarde is veel lager. Een kilo cocaïne kost nu ruim 26.000 euro. De prijs is de afgelopen maanden gestegen.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn de drugs inmiddels vernietigd. Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, de FIOD, de Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaak verder in onderzoek.