Meteen naar de content
30 januari 2015

Ruimen wietkwekerijen kost jaarlijks 7 miljoen

De totale kosten voor alleen het ruimen het ruimen van wietkwekerijen door de dienst Domeinen Roerende Zaken (DRZ) stijgen. In 2011 6,2 miljoen euro en in 2014  7,1 miljoen euro. Deze ramingen schrijft minster Ivo Opstelten van Justitie in antwoorden op Kamervragen. Politie en Openbaar Ministerie betalen ieder 50% van die kosten.

1,8 miljoen

De ramingen zijn aanbesteed aan de DRZ en die dienst kan daarom de kosten niet verhalen op de wietondernemers. Het lokale bestuur doet dat veelal niet omdat er geen financiële prikkel is voor gemeentes: het wordt immers toch betaald door politie en justitie. Opstelten schrijft hierover  geen cijfers en informatie te kunnen geven. Omgekeerd kwam er in 2014  niet veel meer dan 1,8 miljoen euro aan crimineel vermogen binnen, door e activiteit van het in mei 2014 ingestelde ‘maatwerkteam hennep’.

Bevoegd gezag

In Zuid-Nederland zijn sinds een paar jaar in totaal 75 medewerkers van de drie politie-eenheden in Zuid-Nederland aan het werk in de Taskforce tegen drugscriminaliteit aldaar. In totaal werken daaraan ook 50 medewerkers van de landelijke eenheid van de nationale politie. Opstelten bestrijdt, desgevraagd door Nine Kooiman van de SP, dat ander politiewerk blijft liggen door de oprichting van de Taskforce in Zuid-Nederland en als het zo is is dat de keuze van het ‘bevoegd gezag in Zuid-Nederland’, aldus de minister.

Alleen laaghangend fruit

Kooiman constateert dat de recherche in Zuid-Nederland vooral bezig is “korte klappen” te maken en ‘laaghangend fruit’ te pakken door alle ruimingen maar vaagt zich af of de bovenliggende criminele structuren niet onaangetast blijven. Doorrechercheren op de achterliggende criminele netwerken komt niet in het geding, schrijft Opstelten, geruststellend als altijd. Maar hij kan niet ontkennen dat ondanks het feit dat er veel langer lopende en diepgaander onderzoeken naar georganiseerde wietcriminaliteit zijn er na ruimingen veel dossiers open blijven liggen. Precieze informatie heef hij daar niet over.

Moed in de schoenen

Kooiman haalde een uitspraak van een rechercheur van de politie-eenheid Noord-Nederland aan die de moed in de schoenen zakt omdat onderzoek naar criminele netwerken achterwege blijft. Opstelten: ‘De politie heeft mij meegedeeld zich niet in deze beelden te herkennen. Ook in Noord-Nederland is de aanpak van de hennepteelt geprioriteerd en in 2014 geïntensiveerd. (…) Ik herken het beeld dat criminelen vrij spel zouden hebben in bovengrondse activiteiten niet. OM, politie en partners liggen goed op koers bij het verdubbelen van het aantal criminele samenwerkingsverbanden dat moet worden aangepakt.’ Aan financieel rechercheurs is er voor de eenheid Zeeland-West-Brabant 49 fte, voor Oost-Brabant 28 fte, voor Limburg 20 fte en voor Noord-Nederland 49 fte beschikbaar.

 

Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim
Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim

Help ons ...

elke dag nieuws en context over crime te brengen.

Doneer aan Crimesite

Werkt de knop niet? Klik dan op Tikkie om je donatie te doen.