De run op de cocavelden van de FARC

Nu de guerrilla-beweging FARC in Colombia de wapens neerlegt lijkt de oorlog met de Colombiaanse overheid voorbij, maar de drugsbestrijding krijgt er een probleem bij. De guerrillabeweging controleert zo’n 70% van de velden met cocablaadjes. Anderen staan de trappelen om die over te nemen.

Extra’s

Er zijn wapens genoeg in het land en min of meer georganiseerde gewapende groepen willen die controle graag overnemen om de blaadjes te verkopen aan cocaïneproducenten. Dat betekent ook dat er kansen zijn voor arme boeren die door coca te telen wat extra’s proberen te verdienen. Zij trekken massaal naar de cocagebieden.

De Colombiaanse minister van Justitie heeft recent gezegd dat er in afgelegen gebieden nu al gevochten wordt om de controle op cocavelden.

Vacuüm

De FARC controleerde de drugshandelaren door belastingen te heffen. Het akkoord dat de groep met de regering sloot houdt ook in dat ze nu hun handen van de drugshandel aftrekken.

Omdat de regering te weinig doet om het vacuüm dat de FARC achterlaat op te vullen zal in Colombia naar verwachting de productie van cocablaadjes de komende jaren toenemen en dus ook de productie van cocaïne. De laatste tien jaar speelden Peru en Bolivia een steeds grotere rol op die markt.

Lees hier meer.

Zie ook:

Coca groeit weer als kool in Colombia

Wat doet de FARC met het drugsgeld?