‘Russen wasten wereldwijd miljarden wit’ (VIDEO)

Grote internationaal opererende banken zijn betrokken geweest bij een wereldwijd netwerk voor het witwassen van geld van Russische criminelen, ook de Nederlandse ING. Dat blijkt uit onderzoek van het de Organized Crime & Corruption Reporting Project (OCCRP) en de Russische krant Novaya Gazeta.

ING

Tussen 2010 en 2014 is ten minste twintig miljard dollar vanuit Rusland witgewassen via accounts van buitenlandse banken. Via de grote Britse bank HSBC werd voor 545 miljoen dollar weggesluisd via een tak van de bank in Hong Kong. Ook ING Groep NV wordt genoemd: 2,4 miljoen dollar zou via de ING zijn witgewassen. Verder speelde de Amsterdam Trade Bank (ATB) een voorname rol.

In 2014 bracht de OCCRP het bestaan van het netwerk (“Laundromat“) al naar buiten. Nu zijn voor het eerst op grote schaal details opgedoken.

Danske Bank

De documenten die de OCCRP naar boven wist te halen bevatten ongeveer 70.000 banktransacties van 120 rekeningen. 1920 Britse firma’s zijn daarbij betrokken en 373 instanties komen uit de Verenigde Staten. Via de Danske Bank uit Denemarken zou het meeste geld zijn witgewassen, ruim 1,2 miljard dollar. Gevolgd door Bank of China met een kleine 717 miljoen dollar.

Tegenwerking

Om geld uit Rusland te verplaatsen werden overboekingen gedaan aan twee sets van Russische brievenbusfirma’s. Die leenden zogenaamd geld aan elkaar uit naam van weer andere bedrijven. De Russische bedrijven kregen dan toestemming van veelal corrupte rechters om geld te transfereren naar een rekening in Moldavië. Het geld werd vervolgens doorgesluisd binnen de Europese Unie om meestal te eindigen bij een brievenbusfirma en/of fake bedrijven in Groot-Britannië.

Laundromat zou in 2014 zijn gestopt, maar er zijn aanwijzingen dat het netwerk nog voortbestaat en via andere routes verloopt. Er loopt strafrechtelijk onderzoek naar het netwerk in Moldavië, Letland, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, maar dat ondervindt grote hinder van tegenwerking door Russische autoriteiten.

De associatie van onderzoeksjournalisten OCCRP is gespecialiseerd in Oost-Europese corruptie en georganiseerde misdaad. Ook de Britse Guardian publiceerde uitgebreid over de uitgelekte documenten.