Russische topcrimineel doodgeschoten

In Moskou is een van de grootste Russische criminelen, Aslan Oesojan, doodgeschoten. Oesojan, beter bekend als ‘Opa Hassan’, werd doodgeschoten door een scherpschutter in het centrum van Moskou. De schutter zou hebben gevuurd door een raam van een flat waar Oesojan langsliep.

Oesojan was van plan om zijn zoon te bezoeken, die in een flat woonde die tegenover het pand van waar is geschoten. Toen hij naar binnen wilde stappen, werd hij neergeschoten. Ook de bodyguard van Opa Hassan is neergeschoten. Oesojan was al in coma toen hij naar het ziekenhuis werd gebracht, maar hij ademde toen nog wel. Hij is aan zijn verwondingen overleden toen hij tien minuten in het ziekenhuis lag.

Agenten zagen dat een raam op de derde verdieping van de tegenoverliggende flat open stond. Daar werd het wapen gevonden dat vermoedelijk is gebruikt bij de liquidatie. Er is niemand gearresteerd, de schutter was al gevlucht.

Bij de schietpartij is ook een vrouw neergeschoten, die op het moment dat Oesojan werd beschoten uit een restaurant stapte. Zij werd geraakt in haar borst en heupen. Ze ligt op de intensive care en ondergaat een operatie, maar zou buiten levensgevaar zijn.

‘Opa Hassan’ overleefde eerder minimaal twee aanslagen op zijn leven. In 1998 schoot de schutter mis, in 2010 raakte hij ernstig gewond maar overleefde hij een aanslag.

De politie zegt dat Oesojan is het slachtoffer is geworden van een criminele afrekening. Vermoedelijk zitten dezelfde opdrachtgevers achter deze liquidatie als achter de poging in 2010, melden de Russische autoriteiten.

De organisatie van Opa Hassan zou ruzie hebben met een rivaliserende organisatie. Bij de ruzie zijn al meerdere slachtoffers gevallen. In de organisatie van Oesojan werden ook hooggeplaatste leden het slachtoffer. Zo werd bondgenoot en topcrimineel Vyacheslav Ivankov ook doodgeschoten door een scherpschutter. Oesojan heeft geprobeerd met de organisatie te onderhandelen om het conflict te sussen, maar dat was tevergeefs.

{youtube}iphc-JIlzek{/youtube}