Russische “weerwolf” pleegde mogelijk 81 moorden (VIDEO)

In de Russische stad Irkutsk staat een seriemoordenaar terecht die 22 plus 59 moorden heeft bekend. Het is de voormalig politieman Mikhail Popkov (53). Hij had al levenslang voor 22 moorden.

Weerwolf

Een nieuw proces is sinds woensdag bezig. Het Russische persbureau Interfax schrijft dat Popkov de bijnaam De Weerwolf kreeg. Hij heeft waarschijnlijk 18 jaar lang gemoord, tussen 1992 en 2010. Hij noemde zichzelf een ‘schoonmaker’ die zich tot taak had gesteld de Siberische stad Angarsk te zuiveren van protituees, die zich niet zouden bekommeren om hun families of gezin.

De meeste van zijn slachtoffers waren echter geen sekswerkers, maar vrouwen met gezinnen en andere beroepen. In een interview heeft Popov verteld dat hij zijn slachtoffers zocht in restaurants en nachtclubs waar hij na zijn diensturen in politie-uniform naar binnen ging. Hij sprak vrouwen aan die dronken waren of een in zijn ogen moreel verwerpelijk leven leidden. Wie instapte, vaak in zijn dienstvoertuig, werd naar een verlaten locatie gebracht en met hamers, schroevendraaiers of messen om het leven gebracht. Daarna liet hij naakte in stukken gesneden lichamen achter, met als doel dat die gevonden zouden worden.

Huisvader

Hij leidde ogenschijnlijk een stabiel leven als huisvader en politieman. Zo bleef hij twee decennia onder de radar. De politie zou systematisch aanwijzingen dat de dader een agent zou kunnen zijn hebben genegeerd. Er was een ontsnapt slachtoffer die getuigde dat ze door een politieman was meegenomen.

In 2012 bekeken rechercheurs wel serieus naar het dossier en voerden een dna-onderzoek uit onder 3.500 politiemensen die met een bepaald type politiewagen reden of hadden gereden. Het dna van Popov matchte met dna dat op slachtoffers was gevonden.

81 moorden

Ondanks een geconstateerde persoonlijkheidsstoornis werd Popov in 2015 veroordeeld tot levenslang in 22 moordzaken. Begin vorig jaar bekende hij nog 59 andere moorden. Dat heeft geleid tot grootscheeps onderzoek dat nog altijd bezig is.

Als hij veroordeeld wordt voor alle 81 moorden maakt hem dat de ergste seriemoordenaar in de moderne geschiedenis van Rusland. Hij maakte dan meer slachtoffers dan Andrei Chikatilo – “De Slager van Rostov” – die tussen 1978 en 1990 zeker 52 vrouwen en kinderen verkrachtte, vermoordde en verminkte.

300 moorden

Wereldwijd is de Colombiaan Pedro Lopez is waarschijnlijk de meest actieve seriemoordenaar geweest. Hij doodde 80 meisjes maar vermoedelijk in totaal rond de 300. Een andere  Colombiaan Luis Garavito doodde, folterde en/of verkrachtte 138 kinderen. De Amerikaan Gary Leon Ridgway is veroordeeld voor 48 moorden, maar pleegde mogelijk ruim 90 moorden.

https://youtu.be/r7a0lLY_5Yc