Van Lent misschien toch vervolgd

De rechtbank van Rotterdam, die zitting houdt in de bunker in Amsterdam-Osdorp, besluit woensdagochtend of de zaak tegen Donald G. en Hells Angels Harry S. zal worden uitgesteld of niet. Een belangrijke vraag is of de rechtbank nog een poging wil wagen de cruciale getuige Remko van Lent ter zitting te horen. Dinsdag werd bekend dat het functioneel parket van het Openbaar Ministerie nog een besluit moet nemen of het vermeende afpersslachtofer Van Lent terzake witwassen en fraude zal worden vervolgd.

Officier van justitie Evert Harderwijk zei in de ochtend dat Van Lent niet zal worden vervolgd maar kwam daar in de middag op terug. Hij zei toen dat het functioneel parket, dat gespecialiseerd is in financiële fraude, nog een vervolgingsbeslissing nemen moet. De advocaat van Donald G., Nico Meijering stelde maandag dat er zware aanwijzingen zijn dat Van Lent strafbare feiten heeft gepleegd.

De rechtbank zal woensdagochtend ook besluiten welke getuigen moeten worden gehoord. Meijering wil onder meer de officier van justitie die verantwoordelijk is voor getuigenbescherming horen over de vraag welke toezeggingen aan Van Lent zijn gedaan.

Michel van Stratum, advocaat van één van de andere verdachten heeft gevraagd om het horen van de chef van de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE). Hij wil weten of en wanneer de dienst contact legde met Van Lent en wat hij precies verklaard heeft. Er zouden nog verklaringen van hem ontbreken in het dossier. Van Stratum wil ook onderzoeken of Van Lent als infiltrant is ingezet.

Tot nu toe heeft Remko van Lent geweigerd op te dagen. De advocaten menen daarom recht te hebben op compensatie bij het toetsen van de betrouwbaarheid van zijn verklaringen, onder meer door de mogelijkheid andere getuigen te kunnen horen. 

Op de zitting van maandag bleek dat Kris J. niet verder wordt vervolgd in de zaak, terwijl de zaak volgens Remko van Lent begonnen is met onderzoek naar een groot geldbedrag dat van Kris J. zou zijn. Van Lent beschuldigt deze Kris J. ook als één van de deelnemers aan de afpersing van hemzelf.

Lees meer over Kris J.:

‘Van Lent loog over Kris J.’ 

‘Van Lent was consigliere van Kris J.’