Saban B. is uitgespeeld in Turkije

Verslaggever van Panorama vloog naar Antalya om de rechtszaak van Saban B. te bezoeken. B moet daar terechtstaan wegens een ontvoering en een mishandeling van een voormalig zakenpartner. Volgens de verslaggever toont de in Nederland veroordeelde vrouwenhandelaar zich van een zwakke en kwetsbare kant. Hij is op borgtocht vrij maar loopt met hangende schouders door het gerechtsgebouw. In Antalya houdt hij zich gedeisd. Klein autootje, bescheiden appartementje. En natuurlijk ook de spierbundels onderhouden in de sportschool.

Panorama spreekt een politiefunctionaris die ook het Nederlandse dossier van Saban B. blijkt te kennen, op grond waarvan deze veroordeeld voor geweldsmisdrijven en vrouwenhandel. De in Nederland voortvluchtige B. mag niet uit Turkije reizen. Bovendien staat hij waarschijnlijk internationaal gesignaleerd.

De zaak van de ontvoering lijkt voorspoedig af te gaan lopen, maar de politiefunctionaris zegt dat er nog verschillende andere verdenkingen tegen hem bestaan. Er zou een witwasonderzoek lopen over bedragen die hij in Nederland heeft verdiend met gedwongen prostitutie.

‘Als hij mensen om zich heen verzamelt pakken we hem op’. Een ander vergelijkt de crimineel B. met een ‘sprinkhaan die niet meer kan springen’.  

Niettemin zou B. nog beschikken over grote bedragen. Hij laat vijf advocaten opdraven in de rechtszaal, hij zou belangen hebben in verschillende Europese landen.

Toch lijkt B. uitgespeeld. Hij kan in Turkije voor het witwassen nog meerdere jaren cel krijgen. En als hij vrijkomt kan hij toch nog naar Nederland worden uitgeleverd, op grond van een Europees verdrag over de executie van strafvonnissen. Dan moet in Nederland de zaak wel volledig juridisch zijn afgerond.

Lees de papieren Panorama.