Saban Baran definitief de cel in

De van origine Duits-Turkse crimineel en vrouwenhandelaar Saban Baran moet definitief de Turkse cel in. Het Turkse gerechtshof heeft de straf overgenomen die justitie in Nederland hem had opgelegd: zeven jaar en negen maanden cel. Baran was tijdens zijn hoger beroep in Nederland naar Turkije gevlucht. 

Saban, alias ‘Kaptan’ Baran is veroordeeld voor vrouwenhandel en deelname aan een criminele organisatie. Sinds zijn ontsnapping heeft justitie in Nederland verwoede pogingen gedaan om Baran in Turkije achter de tralies te krijgen. Zeker toen bekend werd dat hij leefde in Antalya een luxe leventje en genoot van zijn miljoenen.

Schrikbewind

Baran was samen met zijn broer vanaf eind jaren negentig in Nederland actief in vrouwenhandel en gedwongen prostitutie. Hij voerde een waar schrikbewind over de vrouwen. Ze werden gedwongen hun borsten te vergroten, maakten werkweken van meer dan honderd uur en als ze zwanger raakten moesten ze een abortus ondergaan, anders ‘ wordt de baby uit hun buik geschopt’, zo kregen ze te horen.

Gepakt en ontsnapt

Nadat een vrouw die gedwongen voor hem werkte aangifte had gedaan wegens mishandeling komt Baran voor de rechter. Hij wordt in 2008 veroordeeld tot zevenenhalf jaar cel, plus nog eens acht jaar voor een steekpartij in een belwinkel. Tijdens zijn hoger beroep gebeurt het onvoorstelbare: Baran weet te vluchten. Hij heeft tijdens zijn gevangenschap zijn vrouw (een prostituee) zwanger gemaakt. Als hij toestemming heeft gekregen om zijn kind ‘op humanitaire gronden’ te bezoeken, neemt hij de benen naar zijn vaderland, Turkije.

Porsche Cayenne

Daar zet hij de bloemetjes buiten. Hij opent een discotheek met de naam Escape (sic), rijdt in zijn witte Porsche Cayenne en geniet van het leven in een peperduur appartement. Hij plaatst foto’s van zichzelf op internet: zonnend op het strand, tijdens een voetbalwedstrijd, in de armen van een blonde vrouw. Dat wordt opgemerkt in Nederland en op verzoek van justitie wordt hij in 2010 aangehouden in Turkije, ook al omdat hij in Turkije zelf wordt verdacht van witwassen en afpersing. Omdat Nederland geen uitleveringsverdrag heeft met Turkije kan hij niet worden uitgeleverd.

Het gerechtshof in Turkije heeft nu dus bepaald dat Saban Baran alsnog achter de tralies verdwijnt. De Telegraaf schrijft dat Herman Bolhaar, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, instemmend heeft gereageerd op het vonnis. Hij vindt het besluit van de Turkse rechters ook een enorme opsteker voor de slachtoffers van de crimineel. Het is nog niet bekend of Baran al is opgepakt of op welke termijn dat zal gebeuren.

In de Crime Top 100 een uitgebreide beschrijving van Saban Baran. Hij staat op nummer 16.