Saban Baran loopt vrij rond

Volgens het Duitse Der Spiegel loopt de Duits-Turkse crimineel en vrouwenhandelaar Saban Baran in Turkije nog gewoon vrij rond. Hij zou aan het hoofd staan van een keten van callcenters die energiecontracten in Duitsland verkopen. Vorig jaar november werd nog bekend dat het Turkse hof een straf had overgenomen die justitie in Nederland Baran had opgelegd. 

In Nederland was de Duits-Turkse crimineel bij verstek veroordeeld tot zeven jaar en negen maanden. Baran was tijdens zijn hoger beroep in Nederland naar Turkije gevlucht. Nadat het Turkse gerechtshof bijna een jaa rgeleden had bepaald dat Baran zijn Nederlandse straf in Turkije moest uitzitten, reageerde Herman Bolhaar, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, nog verheugd.

Van mensenhandelaar tot stroomverkoper

Na de uitspraak van het Turkse hof werd in de media in Turkije verondersteld dat Baran naar de Oekraïne zou zijn gevlucht. Drie journalisten van Der Spiegel wisten de crimineel echter te  traceren in Antalya van waaruit hij verschillende callcenters runt. Die zouden op agressieve wijze energiecontracten proberen te verkopen aan Duitse klanten. Zo zouden onder meer de abonnementskosten in werkelijkheid veel hoger zijn dan de prijzen die de klanten via de telefoon worden voorgeschoteld.
De advocaat en zakenpartner van B. stellen dat hij in een gevangenis in Antalya zit, maar uit emails zou blijken dat Baran nog gewoon actief is binnen het bedrijf. Der Spiegel heeft hem ook gefilmd.

Kaptan

Saban, alias ‘Kaptan’ Baran is veroordeeld voor vrouwenhandel en deelname aan een criminele organisatie. Sinds zijn ontsnapping in Nederland heeft justitie verwoede pogingen gedaan om Baran in Turkije achter de tralies te krijgen. Zeker toen bekend werd dat hij na zijn ontsnapping in Antalya een luxe leventje leidde en genoot van zijn miljoenen.

Schrikbewind

Baran was samen met zijn broer vanaf eind jaren negentig in Nederland actief in vrouwenhandel en gedwongen prostitutie. Hij voerde een waar schrikbewind over de vrouwen. Ze werden gedwongen hun borsten te vergroten, maakten werkweken van meer dan honderd uur en als ze zwanger raakten moesten ze een abortus ondergaan, anders ‘ wordt de baby uit hun buik geschopt’, zo kregen ze te horen.

Gepakt en ontsnapt

Nadat een vrouw die gedwongen voor hem werkte aangifte had gedaan wegens mishandeling komt Baran voor de rechter. Hij wordt in 2008 veroordeeld tot zevenenhalf jaar cel, plus nog eens acht jaar voor een steekpartij in een belwinkel. Tijdens zijn hoger beroep gebeurt het onvoorstelbare: Baran weet te vluchten. Hij heeft tijdens zijn gevangenschap zijn vrouw (een prostituee) zwanger gemaakt. Als hij toestemming heeft gekregen om zijn kind ‘op humanitaire gronden’ te bezoeken, neemt hij de benen naar zijn vaderland, Turkije.

Porsche Cayenne

Daar zet hij de bloemetjes buiten. Hij opent een discotheek met de naam Escape (sic), rijdt in zijn witte Porsche Cayenne en geniet van het leven in een peperduur appartement. Hij plaatst foto’s van zichzelf op internet: zonnend op het strand, tijdens een voetbalwedstrijd, in de armen van een blonde vrouw. Dat wordt opgemerkt in Nederland en op verzoek van justitie wordt hij in 2010 aangehouden in Turkije, ook al omdat hij in Turkije zelf wordt verdacht van witwassen en afpersing. Omdat Nederland geen uitleveringsverdrag heeft met Turkije kan hij niet worden uitgeleverd.

In de Crime Top 100 een uitgebreide beschrijving van Saban Baran. Hij staat op nummer 16.

(Foto: Der Spiegel)