Saban Baran moet 1,5 miljoen euro betalen

De van origine Duits-Turkse crimineel en vrouwenhandelaar Saban Baran moet 1,5 miljoen euro betalen aan de Nederlandse Staat. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem donderdag bepaald. De inmiddels 48-jarige Saban Baran zit vast in Turkije. Dat land heeft de straffen die hem wegens onder andere mensenhandel in Nederland waren opgelegd, overgenomen. 

De rechtbank in Almelo had Baran eerder veroordeeld tot het betalen van 2 miljoen euro. Het Hof komt na een ingewikkelde berekening, en wegens de overschrijding van de redelijke termijn voor de duur van een rechtszaak, uit op bijna 1,5 miljoen. Het gaat voornamelijk om geld dat Baran heeft verdiend met het gedwongen tewerkstellen van vrouwen in de prostitutie.

Schrikbewind

Baran was samen met zijn broer vanaf eind jaren negentig in Nederland actief in vrouwenhandel en gedwongen prostitutie. Hij voerde een waar schrikbewind over de vrouwen. Ze werden gedwongen hun borsten te vergroten, maakten werkweken van meer dan honderd uur en als ze zwanger raakten moesten ze een abortus ondergaan, anders ‘ wordt de baby uit hun buik geschopt’, zo kregen ze te horen. Sommige vrouwen werden ‘gebrandmerkt’ met tattoos.

Gepakt en ontsnapt

Nadat een vrouw die gedwongen voor hem werkte aangifte had gedaan wegens mishandeling kwam Baran voor de rechter. Hij werd in 2008 veroordeeld tot zevenenhalf jaar cel, plus nog eens acht jaar voor een steekpartij in een belwinkel. Tijdens zijn hoger beroep gebeurde het onvoorstelbare: Baran wist te vluchten. Hij had tijdens zijn gevangenschap zijn vrouw (een prostituee) zwanger gemaakt. Toen hij toestemming had gekregen om zijn kind ‘op humanitaire gronden’ te bezoeken, nam hij de benen naar zijn vaderland, Turkije.

Porsche Cayenne

Daar zette hij aanvankelijk de bloemetjes buiten. Hij opende een discotheek met de naam Escape (sic), reed in een witte Porsche Cayenne en genoot van het leven in een peperduur appartement. Ook plaatste hij foto’s van zichzelf op internet: zonnend op het strand, tijdens een voetbalwedstrijd, in de armen van een blonde vrouw. Dat werd opgemerkt in Nederland en op verzoek van justitie werd hij in 2010 aangehouden in Turkije, ook al omdat hij in Turkije zelf werd verdacht van witwassen en afpersing. Omdat Nederland geen uitleveringsverdrag heeft met Turkije kon hij niet worden uitgeleverd. Wel nam Turkije de Nederlandse straf over: 7 jaar en 9 maanden cel. Later kwam daar nog een straf van ruim 2 jaar bij wegens een ernstige mishandeling in 2006. Baran zal volgens de Turkse autoriteiten zijn straf uitzitten tot 8 januari 2026. Het is mogelijk dat het tot een vervroegde vrijlating komt op 19 oktober 2021.

In de Crime Top 100 een uitgebreide beschrijving van Saban Baran. Hij staat op nummer 16.