Saban-proces: ietsje zwaardere straffen

Het gerechtshof Amsterdam heeft (in de zittingslocatie Arnhem) Saban B. zwaarder gestraft dan de rechtbank, voor onder meer mensenhandel en deelname aan een criminele organisatie. B. kreeg van de rechtbank zeven en een half jaar cel. Het hof deelt nu zeven jaar en negen maanden uit, plus een geldboete van 150.000 euro. Hasan B. krijgt één jaar 1 jaar en negen maanden gevangenisstraf en een geldboete van 25.000 euro. Bekir I. vijf jaar cel en 100.000 euro boete. Ufuk T. drie jaar en 50.000 euro.

 

Het onderzoek van het Landelijk Parket bracht aan het licht dat de groep van B. mensenhandel had bedreven met prostutuees in Amsterdam en Utrecht.

Het gerechtshof heeft aan de ingewikkelde zaak twee en een half jaar gewerkt. De genoegzaamheid van het bewijs en de betrouwbaarheid van het bewijsmateriaal hadden veel voeten in de aarde.

Het gerechtshof zegt zwaar te tillen aan de geweldadige uitbuiting van vrouwen in georganiseerd verband. Aan de andere is ook rekening gehouden met het illegaal opnemen en beluisteren van gesprekken tussen verdachten en hun advocaten. Daarvoor heeft het hof bij iedere verdachte drie maanden op de straf in mindering gebracht. Het hof heeft schadevergoeding toegewezen aan twee slachtoffers van de groep.

In twee zaken, tegen Mesut D. en Moiz C. zijn vrijgesproken.

Saban B. nam na een verlof de benen. Hij verblijft nu in Turkije waar hij op borgtocht vrij is en verwikkeld in verschillende rechtszaken.

Lees ook:

OM: miljoeneneis Saban B.

Saban Baran op vrije voeten