Sabir K. mag niet worden uitgeleverd

Sabir K. (27) mag niet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft zijn advocaat aan het ANP laten weten. De Haagse rechter vindt in kort geding dat de rol van de Amerikaanse CIA bij de marteling van K. niet is opgehelderd. Sabir K. is een Nederlands-Pakistaanse terreurverdachte.

Marteling

Advocaat André Seebregts had het kort geding aangespannen om K.’s uitlevering te voorkomen nadat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie er goedkeuring aan had gegeven. In november vorig jaar werd K. opnieuw opgepakt voor uitlevering nadat de rechter hem eerder op vrij voeten had gesteld en uitlevering had verboden. Daarna schreven de Amerikaanse autoriteiten een brief waarin staat dat Amerikaanse politiediensten zoals de FBI niet met de marteling van K. in Pakistan van doen hadden.

Inlichtingendienst

Sabir K. is kind van de Friese moeder en Pakistaanse vader. Hij groeide op in Den Haag maar vertrok naar Pakistan omdat hij sympathiseert met Al Qaida. De Amerikanen verdenken hem ervan dat hij in 2010 heeft meegedaan aan een actie waarbij 39 Amerikaanse militairen in Afghanistan om het leven kwamen. Op 20 september 2010 namen onbekenden hem mee vanuit zijn huis in Peshawar, Pakistan. Hij werd in dat land maandenlang verhoord door inlichtingendienst ISI, de grootste inlichtingendienst van dat land. Het staat vast dat de CIA, de buitenlandse inlichtingendienst van de Verenigde Staten, actief is in de regio en ook martelt. De vraag waar de Haagse rechter zich over heeft gebogen is of de foltering van K. in Pakistan werd begeleid door agenten van de CIA. Volgens zijn advocaat zijn daar aanwijzingen voor.

Vrije voeten

Op 29 april 2011 kwam hij vrij en na bemiddeling van de Nederlandse ambassade kwam hij naar Nederland. Op 23 juni 2011 vroegen de Amerikanen om zijn uitlevering waar Opstelten mee instemde. Hij zat twee jaar vast in Nederland maar is inmiddels op vrije voeten. Hij heeft de dubbele nationaliteit.