Sabir K. niet uitgeleverd aan VS

Sabir K. wordt niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten (VS). Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. Volgens het hof is er nog teveel onduidelijkheid over de betrokkenheid van de VS bij de eventuele foltering van K. in Pakistan. De Nederlandse staat heeft dat onvoldoende onderzocht, aldus het hof.

K. wordt ervan verdacht terroristische aanslagen te hebben gepleegd op militairen in Afghanistan. Daarom willen de VS dat K. wordt uitgeleverd.

Toen Sabir K., die zowel de Nederlandse als Pakistaanse nationaliteit bezit, in Pakistan werd aangehouden voor betrokkenheid bij de aanslagen, is hij daar gemarteld en op transport gezet naar Nederland. Volgens het hof is onvoldoende duidelijk of de VS betrokken waren bij die martelingen. Daarom mag hij niet worden uitgeleverd.

Eerder had K. al een kort geding aangespannen tegen zijn uitlevering aan de VS. Naast de martelingen in Pakistan als reden zouden de VS ook niet in staat zijn om K. de goede behandeling te geven voor zijn posttraumatische stress stoornis (PTSS).

Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie, heeft al eerder aangegeven geen bezwaar te hebben tegen de uitlevering van K. 

Lees ook:

'Sabir K. geofferd voor VS'

Nederland mag Sabir K. niet uitleveren