Salvatore Riina, capo di tutti capi, dood

Veroordeeld tot 26 keer levenslang. Verantwoordelijk voor zo’n 150 liquidaties in de jaren 80 en 90, waaronder die van twee vooraanstaande maffiabestrijders. Het brein achter een reeks bomaanslagen. Salvatore “Toto” Riina. Hij overleed gisteren in de gevangenis, een dag na zijn 87-ste verjaardag. 

Maffia kopstuk Riina werd beschouwd als de capo di tutti capi, de baas van alle bazen.

Het Beest

Riina was in de jaren 80 de baas van de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia. Oorspronkelijk was hij afkomstig uit het dorpje Corleone, in het midden van Sicilië. (Het dorpje gaf ook zijn naam aan de belangrijkste maffia familie uit de film The Godfather). Op zijn negentiende pleegde hij daar in de regio zijn eerste moord, om zo bij de maffia clan te geraken. Hij vergaarde samen met onder andere Bernardo Provenzano steeds meer macht in de regio. Dat gebeurde vooral door bendeleden van rivaliserende clans te vermoorden. Begin jaren 80 woedde een heuse maffia oorlog tussen de clan uit Corleone en bendes uit Palermo. Die werd uiteindelijk gewonnen door de Corleonesi, de clan waar Riina inmiddels de onbetwiste leider van was, mede omdat hij bondgenoten liet vermoorden. Door zijn gewelddadig optreden kreeg Riina de bijnaam Het Beest.

Witte Fiat

Riina liet niet alleen andere maffiosi ombrengen, hij richtte zich ook op de Italiaanse autoriteiten. Zo werd in 1982 generaal Alberto dalla Chiesa in opdracht van Riina vermoord in Palermo. Hij werd door gewapende mannen op motoren geliquideerd. Tien jaar later ging er een schok door Italië toen op 23 mei 1992, onderzoeksrechter Giovanni Falcone, zijn vrouw en drie lijfwachten in hun witte Fiat werden opgeblazen door een bom van 500 kilo onder een snelweg even buiten Palermo. Twee maanden later werd ook Paolo Borsellino, boezemvriend van Falcone, samen met vijf van zijn lijfwachten gedood door een autobom. Beide aanslagen werden uitgevoerd in opdracht van Riina. Als gevolg van de aanslagen op de onderzoeksrechters keerde het Italiaanse volk zich steeds meer tegen de maffia.

Slecht zittend pak

23 jaar lang wist “Toto” Riina uit handen van de politie te blijven. In januari 1993 werd hij uiteindelijk toch opgepakt bij een stoplicht in Palermo. De mollige Riina, die was gekleed in een slecht zittend pak, verklaarde tevergeefs dat hij een boekhouder was. De capo di tutti capi was weggetipt door zijn voormalig chauffeur.

Voor Salvatore Riina gold een uiterst streng gevangenisregime. Hij verbleef continu in isolatie en mocht ook geen contact met zijn familie hebben. De laatste dagen werd daarvoor een uitzondering gemaakt, omdat Riina’s dood aanstaande was en hij in coma werd gehouden. Gisteren mochten zijn familieleden afscheid van hem nemen in een streng bewaakt gevangenisziekenhuis.