Sanny L. wordt ook verdacht van afpersing

Sanny L. die onlangs op Ibiza werd gearresteerd, wordt behalve van witwassen, ook van afpersing verdacht. Dat maakte het Spaanse Openbaar Ministerie bekend. De Nederlandse ‘koning van Ibiza’ zou deel uitmaken van een bende, die ondermeer wapens naar Afrika exporteerde. Sanny L. ontkent.

Door Vincent Verweij

De groep zou enorme hoeveelheden wapens hebben geleverd aan strijdende partijen in Zuid-Soedan. Het gaat om onder meer 200.000 kalasjnikovs, raketwerpers en tanks.

Wapens

De hoofdverdachte is Pierre D., een Poolse ex-militair, zou zich hebben voorgedaan als een adviseur van de president van Guinee-Bissau. Hij had daarvoor papieren vervalst, en kon op die manier zelfs gebruik maken van het presidentiële vliegtuig van Gambia. In totaal zijn negen personen opgepakt. Eén van hen is een politieman die tegen betaling informatie zou hebben doorgespeeld.

Afpersing

De criminelen hielden zich daarnaast bezig met afpersing, waarbij ook Nederlandse ondernemers op Ibiza geld afhandig werd gemaakt. Daarbij zou 4 miljoen euro zijn bemachtigd. Sanny L. wordt ervan verdacht een Eindhovense restauranthouder te hebben afgeperst in opdracht van de Poolse hoofdverdachte Pierre D.

Maar volgens Sanny L. klopt dat niet, vertelt hij in een gesprek met Quote:

Pierre heeft € 5 miljoen uitgeleend aan een landgenoot, maar na twee aflossingen stopte de betalingen. Toen vroeg Pierre aan mij of ik de zoon van die Poolse schuldenaar kon contacten om te vragen of hij zijn vader wilde aansporen de rest ook over te maken. Die zoon had een restaurant in Eindhoven. Hij dacht dat het sneller zou gaan via een Hollandse link. Ik zei nog: ‘Geen geweld, Niet slaan.’ De suggestie dat we die man hebben afgeperst is onzin. Die man is nooit aangeraakt.

Ook de beschuldiging van witwassen is volgens Sanny L. onzin. Zijn dochter Natascha heeft een winkel op Ibiza, waar Pierre D. spullen kocht. ’Die betalingen bleken allemaal legaal. Dat konden we aantonen met afschriften van de creditkaart’, zegt hij.

Criminele connecties

De verslaggever van Quote laat zich vervolgens wijsmaken dat Sanny L. geen crimineel verleden heeft, alleen ooit een kleine veroordeling voor wapenbezit en slechts toevallig Henk Rommy kent. Zoals te lezen in ons eerdere artikel ligt dat even wat anders. In werkelijkheid was Sanny L. tot 20 jaar geleden een bekende figuur in de Amsterdamse onderwereld, die vooral als geldwisselaar opereerde. Hij onderhield ook nauwe banden met de tot levenslang veroordeelde huurmoordenaar Moppy R.