Thuis bij Satudarah

MC Satudarah heeft niet alleen de poort opengegooid voor televisieprogramma DWDD maar ook weekblad Panorama toegelaten in het clubhuis.  De sterk groeiende MC lijkt in het licht van alle belangstelling over pr na te hebben gedacht. Boven het Panorama-verhaal staat misschien de reden daarvoor: ‘Anders gaat iedereen nog denken dat alle onzinverhalen waar zijn.’

 

Santerra “Bota” Manuhutu, landelijk vice-president David, president Chris en nog wat anderen zijn de gesprekspartners, maar wie maakt eigenlijk niet uit voor het artikel. De antwoorden op de vragen van de verslaggevers zijn geldig voor de hele club. 

Satudarah wil alles weer terug naar normaal in de MC-wereld, zeggen ze, en daarom vinden ze het jammer dat ze uit de Raad van Acht zijn gezet. Hoe kwam dat:

‘Molukkers zijn krijgers (…) maar ook open voor andere culturen. We kregen in de loop der tijd contact met andere clubs, zowel in binnen- als in buitenland, daar zijn vriendschappen uit ontstaan. Die hebben we altijd gewaardeerd, we zijn op ons eigen gevoel afgegaan. Als je voelt dat je daar goed in zit neem je beslissingen, zelfstandig. Daar kunnen andere clubs het niet mee eens zijn en dan heb je een meningsverschil. Dat woog blijkbaar zo zwaar dat we uit de Raad zijn gezet.’

Bedoeld worden de contacten met de Bandidos, een internationale MC die concurreert met de Hells Angels. Deze goede contacten wil Satudarah niet verbergen. En ze hebben daarbij wel tegen de Bandidos gezegd: gezellig, maar we kunnen jullie niet in Nederland uitnodigen. Vanwege de gevoeligheden. 

Bottomline is: Satudarah wil openheid uitstralen en vriendelijk zijn. Maar, zeggen ze erbij, ‘do not mistake our kindness for weakness‘.

De link met de criminaliteit vindt Satudarah ‘aantoonbare onzin’. In Breda was er een jonger lid geweigerd in een café, daar zijn oudere leden ‘over gaan praten’. Dat was alles, en iedereen is daar tevreden, zeggen ze.

En dat sommige leden dezelfde Aziatische tattoo dragen als de zogenoemde tattoo-killers? Die tattoo ‘is het enige verband dat is aangetoond’, zeggen de Satudarah.

Lees meer in de papieren Panorama van deze week.