Satudarah doet aangifte tegen Middelburg

Satudarah heeft aangifte gedaan tegen het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelburg vanwege laster. De start van een motorrit moest worden verplaatst omdat, volgens de burgemeester, de club zich bezig zou houden met 'normoverschrijdend en crimineel gedrag'.

Of het OM het college van burgemeester en wethouders daadwerkelijk gaat vervolgen, is nog niet duidelijk. De 'Rit voor de Molukken' vond al op 17 augustus plaats, maar de advocaat van de motorclub zegt in de tussentijd is uitgezocht of een aangifte wegens laster tegen een lokale overheid mogelijk is.

De motorclub eiste afgelopen maanden al excuses van burgemeester Bergmann. De gemeente liet alleen weten dat er geen strafbare uitspraken zijn gedaan, maar bood zijn excuses niet aan.

De advocaat van de motorclub benadrukt dat de club nog nooit is aangemerkt als criminele organisatie. 'Dat individuele leden wel zijn veroordeeld, wil niet zeggen dat de hele club crimineel is', vertelt hij tegen Omroep Zeeland.

De rit startte uiteindelijk niet, zoals voorgaande jaren wel het geval was, vanaf de Markt in het centrum van Middelburg, maar vanaf een straat aan de rand van de Zeeuwse stad. De motorrit werd niet georganiseerd door Satudarah, maar enkele leden van de motorclub droegen wel bij aan de organisatie.