Satudarah-kopstuk aangehouden in Duitsland (UPDATE)

Vlak over de grens bij Enschede heeft de Duitse politie maandag in Altstätte de Nederlander Michel B. (48) aangehouden. B. wordt gezien als één van de aanvoerders van MC Satudarah. Hij was een van de oprichters van de club en begeleidde de afdeling in Enschede, Chapter Eastside. 

 

De verdenking tegen B. is witwassen en afpersing. Maandag waren er onder meer invallen in Enschede, Usselo, Maastricht, Bergen op Zoom, Duitsland en België. Nederland heeft om overlevering van B. gevraagd. De verdachte is in verzekering gesteld. B. woonde aan de Gronauerstrasse in Altstätte op een paar kilometer van de grens. Om 06.00 waarschuwde de Duitse politie met luidsprekers de bewoners in de buurt om hun woning snel te verlaten. Een arrestatieteam en gepantserde voertuigen werden ingezet.

Onno Kuut

B. was een vriend van de in 2009 vermoorde Twente-hooligan Onno Kuut. B. en Kuut werkten enige tijd samen als "beveiliger" van seksexploitanten in Enschede. In 2012 was er een inval bij B. thuis in verband met het onderzoek naar de moord op Kuut, B. zelf werd toen niet aangehouden. Enkele Molukse leden van de zogeheten Tattoo-groep zijn verdachte in die zaak. MC Satudarah East Side werd de laatste jaren flink aangepakt door de overheid.

Wietkwekerijen

Bij de doorzoekingen zijn goederen en administratie in beslag genomen. Over de waarde van de in beslag genomen goederen is nog niets bekend. In een woning in Enschede en in een woning in Bergen op Zoom werden tijdens de doorzoeking wietkwekerijen aangetroffen, die inmiddels zijn geruimd.

Vuurwapen

De bewoner van de woning in Bergen op Zoom, een 44-jarige man, is aangehouden. In zijn woning werd ook een vuurwapen aangetroffen. De man is lid van motorclub Satudarah. Bij de wietkwekerij in Enschede werd een 22-jarige bewoonster aangehouden. Ook deze verdachten zijn in verzekering gesteld.

De politie heeft in het onderzoek samengewerkt met het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en Defensie. Defensie heeft op twee locaties in Nederland ondersteund met specialistische zoekcapaciteit.