Satudarah-kroongetuige voor de rechter

Aanstaande maandag staat een verdachte die lid was van MC Satudarah in de Duitse stad Düsseldorf voor de rechter, onder meer voor invoeren van twee machinepistolen uit Nederland. De man is kroongetuige.

V-Mann

Volgens Duitse media is de man (“J.”) ook als criminele burgerinfiltrant (“V-Mann”) opgetreden, maar de woordvoerder van het Openbaar Ministerie geeft daarop geen commentaar en verwijst naar het voorliggende dossier waaruit dit niet blijkt.

De zaak is omgeven door zeer strikte veiligheidsmaatregelen en daarom ook verplaatst van Duisburg naar Düsseldorf. J. (47) is formeel op vrije voeten. Volgens de Duitse autoriteiten wordt hij zeer ernstig bedreigd en wordt hij beschermd in een getuigenbeschermingsprogramma. Hij wordt verdacht van vier feiten, onder meer wapenbezit en -handel en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Wapenhandel

J. heeft verklaringen afgelegd in andere onderzoeken tegen Satudarah-leden. De Nederlandse Satudarah vestigde zich enkele jaren geleden in onder meer Duisburg. Dat leidde tot conflicten met andere MC’s in het Roergebied en ook tot een serie onderzoeken van de Duitse politie, die zich vooral op wapenhandel richtten. Een president van Satudarah in Duitsland (Ali Osman) zit een gevangenisstraf uit wegens onder meer afpersing. De club werd in Duitsland verboden en verloor daardoor zijn positie weer snel.

J. heeft ook verklaringen afgelegd in onderzoeken die betrekking hebben op Nederlandse verdachten. In de zaak van de twee Scorpion-machinepistolen is “Olla” M. door de rechtbank in Almelo veroordeeld. Mogelijk lopen er nog meer Nederlandse onderzoeken en strafzaken waarin de informatie van J. is gebruikt.