Satudarah-leider beroept zich op zwijgrecht

Een van de leiders van motorclub Satudarah, de Molukker Angelo M., stond vandaag voor de rechtbank in Breda. Hij wordt, net als Björn E., verdacht van deelname aan een criminele organisatie, de productie van synthetische drugs, witwassen en verboden wapenbezit. Beide verdachten beriepen zich op hun zwijgrecht. 

In totaal zijn er in het onderzoek Akutam negentien verdachten. Samen met een groep uit Litouwen zouden zij zich op grote schaal hebben bezig gehouden met de productie van synthetische drugs. Die werden volgens justitie gemaakt door Björn E., die onder bescherming zou staan van Satudarah. De drugs zouden een bijzonder goede kwaliteit hebben gehad.

Strafeisen

Er volgen na vandaag nog meer zittingen in zake Akutam. De strafeisen tegen de verdachten worden eind van de maand bekend. Het OM liet vandaag wel al weten bijna 300.000 euro te vorderen van Angelo M. en 68.000 euro van Björn E. De rechtbank vonnist eind van het jaar of begin 2017. Björn E. is de enige die nog vastzit. Hij is in Noorwegen en Zweden al eerder veroordeeld voor drugszaken.

Raketwerper

Bijna vijf jaar geleden startte de zaak met een inval in het clubhuis van Satudarah. Bij andere invallen in het kader van het onderzoek werden grondstoffen voor het maken van xtc en apparatuur voor drugslaboratoria aangetroffen. Bij een bedrijfje in Tilburg dat limousines verhuurde werd en raketwerper gevonden. De belangrijkste verdachten werden anderhalf jaar lang geobserveerd en afgeluisterd door de politie. De politie gebruikte overigens een groot arsenaal aan opsporingsmethoden, waaronder een undercoveroperatie, het volgen van auto’s met peilbakens, telefoontaps en controle van gegevens van banken en autoverhuurbedrijven.

Achtervolging

Angelo M. werd in 2011 na een wilde achtervolging op de A2, waarbij met snelheden van meer dan 200 kilometer per uur werd gereden, uiteindelijk aangehouden. De politie had daarbij ook een helikopter ingezet om de Chrysler van M. in het vizier te houden.