Satudarah lont in het Duitse kruitvat

De Duitse politie is in Kleve, even over de grens bij Nijmegen, met groot geschut uitgetrokken om een clash tussen de Hells Angels en Satudarah te voorkomen. Al enige tijd gaan er geruchten dat de Nederlandse MC daar een chapter wil openen, tot grote ergernis van de Hells Angels. In Duisburg, waar Satudarah al een chapter heeft, waren de geruchten vermoedelijk aanleiding voor twee schietpartijen. De komst van Satudarah in Duitsland stuwt de spanning tussen rivaliserende motorclubs hoog op.

Door Wouter van Loon

De Duitse politie vreest al maanden voor escalatie van de ruzie tussen de Hells Angels en de Bandidos, bondgenoot van Satudarah. In 2012 werden daarom grote acties opgezet, waarbij clubhuizen en woningen werden binnengevallen. Justitie hoopte bewijsmateriaal te verzamelen om de clubs te verbieden.

Verschillende chapters van zowel de Hells Angels als de Bandidos zagen zich door de aanhoudende politieacties gedwongen hun chapter op te heffen. In de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen ging de hele organisatie op de schop. De clubs sloten belangrijke chapters, de Bandido’s richtten daarna het chapter ‘Westgate’ op en de Hells Angels ‘MC Central’. Door de verschuivingen van de afdelingen kan de politie nauwelijks nog toezicht houden op het conflict tussen de twee motorclubs.

Red light district

Precies in op het moment dat de grote verschuivingen plaatsvonden, besloot Satudarah een afdeling te openen in het centrum van de machtsstrijd: Duisburg. Daar ontstonden grote spanningen door de moord op een prominente Bandido in 2009. Sindsdien werden over en weer vergeldingsacties uitgevoerd.

Daarnaast heeft de stad een groot red light district die beide motorclubs onder controle willen brengen. Leden van voornamelijk de Hells Angels werken als uitsmijter in de bordelen. De Bandidos hebben een club in de rosse buurt, The Fat Mexican.

Aanslagen op Hells Angels

Met de komst van onder meer Satudarah, uitgesproken bondgenoot van de Bandidos, steeg de spanning aanzienlijk. Volgens de politie zijn de leden ‘uiterst wreed’ en mengen ze zich met geweld in de strijd van de Bandidos en Hells Angels. Zo zouden leden van Satudarah op Hells Angels hebben geschoten en aanslagen op panden van de Hells Angels hebben gepleegd.

De club opende bovendien een café in de rosse buurt van Duisburg. De politie kwam een kijkje nemen bij de opening en vond daar messen en gaspistolen.

Het al uit de hand gelopen conflict verergerde toen uitsmijters van de Hells Angels enkele maanden geleden in de rosse buurt van Duisburg aan de kant werden gezet. De bordeelhouders vonden dat de motorclubleden voor te veel onrust zorgden en huurden daarom liever een privébewakingsdienst in.

De Angels lieten zich echter niet zomaar uit Duisburg verdrijven. Ze kwamen regelmatig samen in een pand tegenover het clubhuis van Satudarah. Hoewel het pand van de Hells Angels niet als officieel clubhuis wordt gezien, was het een openlijke provocatie.

Uitbreiding Satudarah

Uit politierapporten in handen van Duitse media blijkt dat Satudarah zich niet alleen in Duisburg wil roeren. De nieuwe motorclub had vrij spel ten opzichte van de door de politie opgejaagde Hells Angels en Bandidos.

De politie heeft veel tijd moeten investeren om hierarchie van de Hells Angels en de Bandidos in kaart te brengen, Satudarah was daarvoor simpelweg te kort in Duitsland gevestigd. Bovendien vermoedt de politie dat veel van de leden niet uit Duitsland komen en zeker niet uit Duisburg. Satudarah is, kortom, vrij onbekend voor de politie en kan zich min of meer vrij bewegen.

Satudarah dreigde daarom al eens een chapter te openen in Kiel, waar de politie het met veel moeite voor elkaar had gekregen de Hells Angels te verbieden. Ook zou Satudarah plannen hebben uit te breiden in de buurt van Krefeld, waar eerder Satudarah al een prospect chapter opende. De Hells Angels lijken er echter de touwtjes in handen te hebben door de overstap van tientallen Bandidos eind 2012.

Vechten en schieten

De overstap van de Bandidos was opnieuw olie op het vuur. Overgestapte leden zijn vaak erg gewelddadig omdat zij hun loyaliteit moeten bewijzen tegenover hun nieuwe clubgenoten. Dat blijkt ook nu het geval: vorige week ontstond een grote vechtpartij in Duisburg tussen Satudarah en Hells Angels, vermoedelijk voormalige Bandidos uit Krefeld.

Toen vorige week geruchten ontstonden dat de club een chapter zou openen in Kleve, vlakbij Krefeld, vond er een schietpartij plaats bij het clubhuis in Duisburg. Volgens de Duitse politie was het een waarschuwing aan het adres van Satudarah.

Die lieten zich echter niet afschrikken en schoten waarschijnlijk twaalf keer op een auto die vermoedelijk van een lid van een onderclub van de Hells Angels is. Bovendien circuleren de laatste dagen teksten op internet als ‘Fuck red and white, fuck Hells Angels and if you support, fuck you too’.

Of Satudarah daadwerkelijk een nieuw chapter gaat openen, is nog altijd niet duidelijk. Duitse media hebben de afgelopen week meerdere keren bericht dat het chapter officieel is geopend, maar dat lijkt nog altijd niet het geval te zijn.

Niettemin: wel of geen nieuw chapter, de spanning rond Satudarah loopt stukje bij beetje op naar het kookpunt.